Regionalne vijesti

Zoran Milanović je novi predsjednik RH

Rezultat jučerašnjih izbora odrazit će se i na političku budućnost SDP-a, koji je dao pobjednika, ali i HDZ-a čija je kandidatkinja izgubila izbore. U toj stranci već se u izbornoj noći naslutilo da kreće politički rat.

Svoj pobjednički govor novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović sinoć je započeo zahvalom svojoj protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, koju je pobijedio s razlikom većom od 100.000 glasova. Na spomen predsjednice na odlasku okupljeni u njegovu stožeru u zagrebačkoj Tvornici kulture reagirali su zvižducima, što je Milanović odmah prekinuo.     

– Ne, ne! Ovo smo doživjeli jednom na inauguraciji prije pet godina i nikad više, govorio sam o zviždanju, to ne radimo – poručio je Milanović. Iako za kampanju kaže da je bila teška i ne uvijek korektna, kaže da je politika strastven posao “pun ljubavi, katkad netrpeljivosti”, ali i poručio kako je trenutak da se podvuče crta.

– Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske republike, naše republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga – poručio je Milanović uz dodatak kako zna da svima nije bio po volji, ali da “nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovakav način”. Građanima je poručio i da od njega neće slušati “dirljive priče o zajedništvu”.

– Ljudi se razlikuju, ali trudit ću se da nikoga bez potrebe ili namjerno ne pobijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svijet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun jer sam obično ljudsko biće – obećao je novoizabrani predsjednik. Pobjedu koju je izborio nazvao je tijesnom, ali čistom.

Rezultat jučerašnjih izbora odrazit će se i na političku budućnost SDP-a, koji je dao pobjednika, ali i HDZ-a čija je kandidatkinja izgubila izbore. U toj stranci već se u izbornoj noći naslutilo da kreće politički rat. I Milijan Brkić i Miro Kovač u svojim su izjavama dali naslutiti da je uzrok poraza u politici vodstva HDZ-a.

– Dao sam svoj maksimum, nemojmo tražiti pogreške u drugima, nego u sebi samima. Ostavimo crne labudove iza sebe, moramo napraviti kvalitetnu analizu i izvući pouke iz ovih izbora – rekao je sinoć Brkić.

Kovač je ustvrdio da je to poraz koji boli i da se HDZ mora okrenuti promjenama jer bez njih neće ići na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Večernjakov izborni analitičar Božo Skoko rezultat predsjedničkih izbora tumači kao rezultat dobre strategije Zorana Milanovića. – Milanović se ponudio kao novo lice, nakon četiri godine stanke, a sličan fenomen je svojedobno iskoristio i Stipe Mesić. Hrvatski birači slabo pamte pa podsjećanje Kolinde Grabar-Kitarović da je bio najneuspješniji hrvatski premijer nije bilo dovoljno.

Milanović je bio prilično discipliniran, njegove su poruke bile pomirljive, otvorene, ali i nacionalno osviještene pa ga se nije moglo svrstati na ideološku ljevicu i motivirati biračko tijelo po načelu desni protiv lijevih – uvjeren je Skoko.

Dok se u HDZ-ovu taboru tražilo krivca za poraz, u Milanovićevu stožeru slavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Njegova stranka, koja je oporavak započela neočekivano dobrim rezultatom na izborima za Europski parlament, Milanovićevom pobjedom dobila je novi vjetar u leđa. Nakon objave prijevremenih rezultata predsjednik SDP-a dao je do znanja kako dobar rezultat očekuje i na parlamentarnim izborima na jesen.

Božo Skoko, međutim, upozorava da bi se razlike u SDP-u ponovno mogle vidjeti kad bude trebalo sastavljati liste za parlamentarne izbore, kad će, uvjeren je, Milanović sigurno imati znatnog utjecaja pa će Bernardić će izgubiti dio samostalnosti u odlučivanju.

Pravo glasa imalo je više od 3,8 milijuna birača

Na drugom krugu izbora pravo odlučivanja tko će u idućih pet godina biti vladar Pantovčaka imalo je 3.860.000 birača u zemlji i inozemstvu, glasovati su mogli na 6. 533 biračka mjesta, pod budnim okom više od 24 tisuće promatrača. Zbog vremenske razlike, prva su birališta otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu u Australiji, posljednje u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu i u njemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak.

Na biralištima u Bosni i Hercegovini za drugi krug predsjedničkih izbora Republike Hrvatske na birališta izašlo 35 547 birača. 

Prema prijevremenim izbornim rezultatima, koje je DIP objavio u nedjelju u 21:00 sat, Hrvati u BiH u velikom broju su podržali Kolindu Grabar Kitarović.  U Bosni Hercegovini su do 21 sat obrađena sva 44 biračka mjesta.

Prema objavljenim podacima DIP-a, Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u BiH 32.467 glasova, dok je Zoran Milanović dobio 2.701 glas. 

Kolinda Grabar-Kitarović bila je prva predsjednica Republike Hrvatske. Samoj predsjedničkoj funkciji dala je neki novi obol i zemlju je predstavljala na sebi svojstven način, ali Hrvatska je odlučila kako želi promjene. Zoran Milanović dobio je povjerenje građana Republike Hrvatske i postao novi predsjednik Republike Hrvatske.

vecernji.hr / Radio Vitez

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend