Lokalne vijesti

ŽO HDZ BiH ŽSB: Bošnjaci u Kiseljaku nisu ugroženi za razliku od sredina gdje su Hrvati manjina

“Sudeći prema kontinuiranim izbornim rezultatima, Općinski odbor HDZ BIH Kiseljak je naša najstabilnija stranačka organizacija u Županiji Središnja Bosna”, kazao je predsjednik ŽO HDZ BIH ŽSB Radoje Vidović prilikom sinoćnje posjete spomenutom Općinskom odboru.

 

Tako je i Kiseljak došao na program redovitih posjeta predsjedništva Županijskog odbora pojačanog HDZ-ovim ministrima u Vladi ŽSB te dužnosnicima s viših razina vlasti.

Predsjednik Općinskog odbora Josip Kvasina sastanak je započeo kratkim rezimeom političke situacije u Kiseljaku koja je posljednjih mjeseci bila u najmanju ruku zanimljiva. Naime, kako je kazao Kvasina, u Kiseljaku su se još od ljeta pokušale stvoriti umjetne političke tenzije s ciljem stvaranja “grada slučaja” u kojem su Bošnjaci maksimalno ugroženi, što je daleko od istine. Osim što brojke , govoreći o konkretnim i realnim slučajevima, npr. strukturama zaposlenih, pobijaju ovu tezu, zanimljivo je, kazao je Kvasina, usporediti samo suprotne situacije, odnosno općine u kojima su Hrvati manjina.

Predsjednik Vidović se osvrnuo i na jučerašnje usvajanje Nacrta proračuna ŽSB, koji je usvojen isključivo rukama HDZ-a BiH i SDA, a koji će u narednom razdoblju široke javne rasprave poslužiti kao dobra osnova za eventualnu ugradnju kapitalnih projekata svih sredina. Istovremeno, nastavio je, treba se ozbiljno posvetiti predstojećim izborima koji će za hrvatski narod, zasigurno biti jedni od najvažnijih u dosadašnjoj demokratskoj praksi Bosne i Hercegovine, te je pohvalio rad Vlade i Sabora ŽSB.

Da izvršna vlast i na općinskoj razini funkcionira potvrdio je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić-Ramljak te skrenuo pažnju na nužnost očuvanja nadležnosti nižih razina vlasti kada je riječ o donošenju određenih zakona. S tim u vezi, predsjedateljica Doma naroda PFBIH Lidija Bradara potvrdila je dobru suradnju sa Savezom općina i gradova, ali i opredijeljenost Parlamenta FBIH ili barem Doma naroda za maksimalno korektan odnos kada je u pitanju lokalna samouprava pa i pod cijenu obaranja određenih zakona i vraćanja istih na doradu.

Sudionici sastanka su se s obzirom na aktualnu političku situaciju dotakli i događanja na državnoj i federalnoj razini, a predsjednik FBIH Marinko Čavara kazao je kako retorika bošnjačkih lidera sve češće ide u ratnohuškačkom smjeru te kako je u svjetlu izmjena Izbornog zakona izgledan jednak stav svih bošnjačkih stranaka prema hrvatskom pitanju u BiH. Takve izjave samo skreću pažnju s važnih pitanja poput ekonomsko-socijalnih reformi te euroatlantskog puta BiH. “Situaciju ne pomažu ni određeni izleti SDA u redove oporbe kada je riječ o određenim zakonima, stoga HNS  ne pristaje na parcijalna rješenja nego izmjene Izbornog zakona u svim spornim pitanjima” kazao je Čavara.

(Ured za informiranje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend