Zanimljivosti

Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? Naučite osnovne financijske pojmove

Centralna banka Bosne i Hercegovine je objavila publikaciju u kojoj su objašnjeni osnovni financijski pojmovi koji se koriste u kontekstu novčanih transfera.

U publikaciji se podsjeća da svaka osoba koja želi primiti novac iz inozemstva mora s pošiljateljem podijeliti sljedeće podatke: naziv i adresu banke, međunarodnu oznaku banke (SWIFT ili BIC kod), ime, prezime, adresu i IBAN broj računa. Preporučljivo je poslati i informaciju o korespondetnoj banci u državi pošiljatelja (ako je to moguće) i valuti računa (ako račun primatelja nije viševalutni).

SWIFT ili Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je međunarodna bankarska mreža koja omogućuje kvalitetnu i sigurnu razmjenu poruka između banaka u svijetu i prihvaćena je u većini zemalja. SWIFT omogućava pristup raznim financijskim institucijama, a svi procesi su automatizirani, što u konačnici skraćuje vrijeme transfera.

SWIFT ili BIC – Bank Identifer Code, koji se dobiva s instrukcijom za uplatu, je jedinstvena identifikacijska šifra banke.

Foto: Centralna banka BiH Foto: Centralna banka BiH

IBAN ili Internationa Bank Account number je jedinstveni identifikacijski broj bankovnog računa i prihvaćen je kao standard u međunarodnim platnom prometu. IBAN za Bosnu i Hercegovinu sadrži ukupno 20 alfanumeričkih oznaka.

Foto: Centralna banka BiH Foto: Centralna banka BiH

U kontekstu novčanih transfera koristi se i pojam korespondentnog bankarstva. Korespondentna banka je strana banka koja za račun banke primatelja u Bosni i Hercegovini obavlja ugovorene poslove u inozemstvu odnosno određenoj državi svijeta.

Najneposredniji oblik suradnje jeste vođenje depozita u određenim valutama za potrebe vaše banke. Prednosti korespondentnog poslovanja su u konačnici brzina transfera i znatno niže provizije pošiljatelja i primatelja, što ovisi o odabranoj opciji plaćanja troškova.

Treba znati da pošiljatelj određuje putem naloga za plaćanje opcije snošenja troškova u transferima putem bankovnih računa. Ponuđene oznake mogu biti: OUR – troškove snosi pošiljatelj sredstava, SHA – troškove snose i pošiljatelj i primatelj ili BEN – sve troškove snosi primatelj sredstava.

Izradu i objavu publikacije “Međunarodni novčani transferi: osnovni pojmovi” podržali su Svjetska banka i Veleposlanstvo Švicarske u Bosni i Hercegovini.

(klix.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend