Svijet

Znate li koje države nemaju nijednu rijeku? Tri su u Europi…

U svijetu u kojem se sve češće govori o oskudici vode neke države potpuno su zakinute za nešto što se često podrazumijeva – rijeke.

Dok Rusija ima tisuće rijeka, jedna velika i bogata država nema nijednu. Nekad u ovu kategoriju ni krive ni dužne upadnu zemlje koje imaju rijeke, kao naprimjer Bahami, koji imaju samo jednu rijeku (ostalo su potoci).

Ipak, zemalja bez ijedne rijeke ima više nego što bi možda netko pomislio, otprilike 15, a ovo su neke od njih:

1. Libija

Sjevernoafrička pustinjska zemlja ne može se pohvaliti nijednom stalnom rijekom. Ono čime se može pohvaliti jest tzv. Velika rijeka podignuta ljudskom rukom. Riječ je o ogromnom sustavu cijevi koji navodnjava zemlju uzduž i poprijeko i čini 70 posto izvora pitke vode u zemlji. Neki ga smatraju najvećim na svijetu, a bivši libijski vođa Muamer Gadafi zvao ga je svjetskim čudom. Pothvat je uistinu impresivan.

2. Bahrein

Otočna Kraljevina Bahrein, baš kao i Libija, nema stalnih rijeka. Štoviše, podaci o periodu između 1972. i 2017. godine upućuju na to da je razina površinskih tekućih voda stabilna: “Oko nula milijardi kubnih metara godišnje”.

3. Saudijska Arabija

Pretpostavlja se da su zemlje koje oskudijevaju vodom pustinjske zemlje, pa ne čudi što su na listi zemlje Arapskog poluotoka. Ali, ono što čudi jest da ovako velika zemlja, koja se prostire na površini od 2.150.000 četvornih kilometara, nema nijednu jedinu rijeku – a ipak osigurava vodu za 34.000.000 stanovnika.

Skoro polovina pitke vode dolazi od desalinizacije morske ili braktične vode. Mnogi se pitaju je li to rješenje za budućnost svijeta u kojem sve više govorimo o oskudici vode.

4. Vatikan

Minijaturni Vatikan sam po sebi nema rijeku (neki bi rekli da nema ni mjesta za rijeku), ali je od talijanske rijeke Tibar udaljen oko 400 metara. Tibar je sve češće predmet javnih debata zbog zagađenosti vode pa možda Vatikan i nije nesretan što nema rijeku. Nešto izgubiš, nešto dobiješ – u ovom slučaju dobiješ brigu manje.

5. Malta

Uz Vatikan i Monako, koji su toliko mali da podatak što nemaju rijeku nije baš šokantan. Malta je treća i posljednja europska zemlja koja nema nijednu jedinu rijeku. Štoviše, nema nijedno (stalno) jezero. Pogledate li satelitsku snimku ovog arhipelaga usred Mediterana, primijetit ćete jednolične sivo-smeđe tonove, s tek ponekim tragom zelenila. Ipak, uvijek ostaju pogled na more i veselje kada prognoza najavi kišu, pišu Nezavisne.com.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article