Regionalne vijesti, Svijet

Znanstvenik Igor Štagljar: Lijek protiv raka pluća je spreman

Profesor Štagljar, koji radi na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu, gostovao je na HRT-u i tom prilikom najavio da će se lijek za karcinom pluća, koji se temelji na otkriću njegovog istraživačkog tima, uskoro početi istraživati u Kanadi, ali i Hrvatskoj.

 

 

“Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj i to sljedeće godine. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj”, rekao je Štagljar, dodavši kako je osobno inzistirao da kliničko ispitivanje lijeka protiv raka pluća krene i u Hrvatskoj.

Put od ovakvog otkrića do lijeka obično traje osam-deset godina, ali u slučaju otkrića Štagljarova tima trajao je pet godina.

“Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo”

“Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije tri-četiri godine i kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo, koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća nego u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke”, rekao je Štagljar, koji je za tehnologiju koju je otkrio dobio nagradu od 3,25 milijuna dolara.

“Oni su mi bili dovoljni da je razvijem na takvu razinu da možemo reći kako ćemo za nekoliko godina imati preteče lijekova protiv mnogih karcinoma koje sam spomenuo”, rekao je Štagljar.

“Tumori su jako pametni, oni evoluiraju”

“Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumjeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobijediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni. Uvijek moramo biti spremni imati bataljun novih lijekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit cijelog istraživanja tumora jest da ih u sljedećih 20-30 godina možemo tretirati kao kronične bolesti”, izjavio je ugledni profesor.

“Mali postotak utjecaja kod karcinoma imaju geni, samo devet posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo”, zaključio je Štagljar.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend