Znanstvenici otkrili novu blagodat crnog vina

Europska agencija za hranu također kaže da maslinovo ulje, koje je također bogato polifenolom, sprječava zgrušavanje krvnih zrnaca te smanjuje rizik od dijabetesa smanjivanjem osjetljivosti rizičnih na inzulin.

 

 

U novom istraživanju profesora Shahrokha Shariata sa Sveučilišta u Beču stoji kako ispijanje jedne čaše crnog vina dnevno smanjuje rizik od karcinoma prostate za oko 12 posto.

S druge strane, ista studija navodi kako umjerena konzumacija bijelog vina, poput Chardonnaya, povećava rizik iste bolesti za 26 posto, prenosi Daily Mail.

– Već je dokazano da polifenoli, koji se pretežno nalaze u crnom vinu, mogu imati zaštitni učinak kod drugih bolesti i kod drugih vrsta raka, kaže profesor Shariat te nadodaje kako muškarci ne bi trebali biti zabrinuti zbog umjerene konzumacije bijelog vina pod uvjetom da izbjegavaju druge čimbenike koji utječu na moguće razvijanje raka prostate, poput pušenja i prekomjernog unosa crvenog mesa.

Europska agencija za hranu također kaže da maslinovo ulje, koje je također bogato polifenolom, sprječava zgrušavanje krvnih zrnaca te smanjuje rizik od dijabetesa smanjivanjem osjetljivosti rizičnih na inzulin.

– Nije pametno donositi nekakve konkretne zaključke o vezi između ispijanja vina i rizika od raka prostate samo na temelju ove studije. Ne preporučujemo da bilo tko mijenja svoje navike samo na osnovi dobivenih rezultata, kaže dr. Iain Frame, direktor Centra za istraživanje raka prostate u Velikoj Britaniji.

– Najvažnije je da ljudi održavaju zdrav stil života s uravnoteženom prehranom i ograničenom konzumacijom alkohola. Ključno je da ljudi postanu svjesni dokazanih čimbenika koji utječu na rak prostate, poput starosti veće od 50 godina ili obiteljske povijesti bolesti – zaključuje Frame.

(Dnevnik.ba)