Znakovi koji ukazuju da imate problem sa štitnom žlijezdom!

Brz gubitak kilograma ili abnormalno gojenje, bol u mišićima, depresija, gubitak kose, kao i nepravilna menstruacija, samo su neke od propratnih stvari nepravilnog rada štitne žlijezde.

Štitna žlijezda je jedna od najvažnijih endokrinih žlijezda u tijelu. Ona izlučuje hormon tiroksin koji je potreban za ljudski rast i razvoj. Povećanje ili smanjenje tiroksina može da uzrokuje velike probleme za osobu. Nepravilan rad štitine žlijezde je postao prilično česta pojava ovih dana. U nastavku slijede neki od znakova da vaša štitna žlijezda ne funkcioniše ispravno.

 

Brzi gubitak kilograma
Kada je štitna žlijezda hiperaktivna, počećete vrlo brzo da gubite težinu. Bez obzira koliko jedete, vaš metabolizam će biti ubrzan.

Abnormalno debljanje
Hipotireoza ili prekomjeran rad štitne žlijezde će vas nadimati. Vaš stopa metabolizama će biti spora, a vi ćete dobiti na težini vrlo brzim tempom.

Bol u mišićima
Bol mišića je vrlo čest simptom bilo kakvog hormonskog poremećaja. A, problemi sa štitnom žlijezdom su, takođe, povezani sa vašim hormonima.

Gubitak kose
Nepravilan rad ove žlijezde uzrokuje gubitak kose kod ljudi. To može da bude vrlo depresivno, pogotovo za žene. Možda ćete, čak, vidjeti djelimičnu ćelavost.
Nepravilna menstruacija
Ubrzan ili usporen rad štitne žlijezde može da poremeti vaš menstrualni ciklus. Hipotireoza će dovesti do prekomjernog menstrualnog krvarenja, dok će vas hipertireoza prouzrokovati manje krvarenje. Može se, čak, desiti i da ne dobijete menstruaciju.

Proširenje vrata
Štitna žlijezda se nalazi u vratu. Dakle, kada ona ne funkcioniše normalno, može da se desi da vam se javi oteklina na vratu.

Zbrka uma
Nepravilan rad štitne žlijezde ometa vaše mentalne sposobnosti. Može da vam se desi da lako zaboravljate stvari i da imate osjećaj zbrke kada je u pitanju vrijeme i mesto.

Depresija
Gubitak kose, debljanje i hormonski usponi i padovi kombinacija su koja može da dovede do depresije u svakom ljudskom biću.

Valunzi
Ljudi koji imaju preaktivnu štitnu žlijezdu ne mogu da tolerišu toplotu. Sve vrijeme se obilno znoje nakon bilo kakve fizičke aktivnosti.

Problemi sa plodnošću
Ako imate uvećan rad štitne žlijezde, može da vam se desi da imate problema sa plodnošću.

(Izvor: Stil)