Lokalne vijesti

Životna i poslovna priča Pere Gudelja

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih poduzetnika, Pero Gudelj Pera, preminuo je jutros u Zagrebu.

Njegova poslovna priča odavno je nadmašila lokalne okvire, a njegova životna priča više je nego zanimljiva.

Rođen je 26. svibnja 1955. godine u Gornjoj Večeriskoj u siromašnoj obitelji, od oca Andrije i majke Jele Gudelj. Još odmalena, Pero je na sve načine pokušavao se izvući iz siromaštva. Još kao školarac mijenjao je kruške, orahe i jabuke za sitan novac kako bi kupio kiflu. Završivši srednju školu stekao je zvanje kemijski tehničar i zaposlio se u tadašnjem gigantu, poduzeću Slobodan Princip Seljo. Još tada se rodila ljubav prema harmonici; govorio je kako bi na komadu kartona iscrtao tipke i tako učio svirati. Ubrzo napušta posao u SPS-u, počinje taksirati i usporedo svirati. Harmonika mu je, kako je i sam uvijek govorio, donijela sve.    

Nakon što je, svirajući haromoniku na raznim slavljima i sličnim događajima, zaradio nešto novca, otvara i prvu kabelsku televiziju u tadašnjoj Jugoslaviji. Potom otvara prvi kafić u Vitezu, a zatim i svoju televiziju u privatnoj kući na Gradini.

15.6.1992. godine i toj istoj kući službeno s radom počinje RTV Vitez. Nesebično je na korištenje ustupio sve raspoložive resurse kako bi ta medijska kuća radila i djelovala na širenju istine.

Uskoro počinju i ratni sukobi u Vitezu. I tada Pera pokazuje svoj poduzetnički duh. U vrijeme pokidanih telefonskih veza, on je preko svog satelitskog telefona omogućio više od 6000 telefonskih razgovora s inozemstvom. Svojim je kanalima osigurao da rodbina i prijatelji iz europskih država šalju novac u ratom pogođenu Lašvansku dolinu.

Nakon rata otvara trgovačko poduzeće koje nosi ime po povišenoj noti F, točnije Fis. Fis napreduje nevjerojatnom brzinom i ubrzo postaje brend koji zapošljava sve više radnika i uspostavlja poslovne veze s Italijom, Turskom, Njemačkom, Kinom…

Trgovina, s kojom je krenuo, razvila se do neslućenih razmjera, a jedna od najvećih tvrtki u BiH, koja je krenula s desetak radnika, danas zapošljava oko 3.250 osoba.

Prema nedavno objavljenim informacijama, FIS je u 2019. godini, samo u oblasti „Trgovina i ugostiteljstvo“, ostvario ukupni prihod od nevjerojatnih  391.781.588,00 KM.

Svjestan da je proizvodnja, ipak, najkorisnija grana gospodarstva, usporedo s trgovinom, počinje i proizvodnju čarapa pod nazivom „GS“ i namještaja, odnosno proizvoda od drveta, prepoznatljivog pod imenom „Ambyenta“.

Posljednjih godina angažirao se na Vlašiću, osnovao je tvrtku Mali Fis, ali je uvijek ostao ono što je za sebe i govorio – dijete sa sela koje voli puno raditi, svirati i pjevati.

Nakon obiteljske tragedije, činilo se da će sve ponovno krenuti nabolje, ali ga je onda snašla bolest i odvojila ga od njegovog Viteza. Iako bolestan, nadao se povratku u Vitez, želeći, kako je govorio, ostatak života želi provesti sa svojih četvero djece.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend