Vijesti iz BiH

ŽEPČE: 20. obljetnica mučeničke smrti fra Vjeke Ćurića

U rodnom kraju fra Vjeke Ćurića u Žepču, u subotu, 3. veljače 2018. održat će se prigodni program i zahvalno sjećanje na fra Vjekin život i mučeničku smrt, a 4. veljače služit će se Sveta misa u župi Osova koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

 

Sjećanju na 20. obljetnicu mučeničke smrti pokojnog fra Vjeke u Ruandi u misiji/župi Kivumu gdje je i sahranjen, pridružit će se i delegacija koju će predvoditi mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, prenosi KTA.

“Neka ovo molitveno sjećanje, u njegovom rodnom kraju i Kivumu, bude naša zahvala pokojnom fra Vjeki za nesebičnu žrtvu i mučeničko svjedočanstvo vjere kao i poticaj na molitvu da Gospodin pozove nova duhovna i misijska zvanja”, poručio je mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD u BiH.

Misionar fra Vjeko Ćurić rođen je 26. travnja 1957. u Lupoglavu kod Žepča, župa Osova (BIH). Bio je član Franjevačke provincije Bosna Srebrene, a kao misionar otišao je u Ruandu 1983. godine. U Ruandi se 1994. godine vodio rat do istrebljenja između plemena Hutu i Tutsi. Većina svećenika misionara napustila je zemlju, ali fra Vjeko je ostao, pomagao jednom i drugom plemenu, izlažući tako i vlastiti život. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. Tako je u travnju 1996. godine izbjegao gotovo sigurnu smrt. Ubijen je 31. siječnja 1998. u glavnom gradu Kigaliju. Pokopan je u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je s vjernicima sagradio. Nakon ubojstva, sada sveti papa Ivan Pavao II., na Trgu sv. Petra rekao je „Fra Vjeko je još jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.“

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend