Vijesti iz BiH

Zenički rudari opet iznevjereni?

Nema rješenja za uvezivanje staža grupi od 38 bivših radnika zeničkog Rudnika, iako je rješavanje tog problema bilo među zahtjevima generalnog štrajka. Ogorčeni jer su, kako kažu, još jednom iznevjereni, nakon tužbi poslodavca zbog neuplaćivanja doprinosa, idu korak dalje, tužbom traže poništavanje, kako tvrde, nezakonitih rješenja o otkazivanju ugovora o radu.

„Čekanje“ posla iako zakonski neutemeljeno, odavno je praksa, a bivši uposlenici zeničkog Rudnika svjedoče njenoj nadogradnji.

“Došao sam u Zavod zdravstvenog osiguranja, rekli su vi ste odjavljeni ne možete biti prijavljeni dok ne bude penzija riješena i dobio sam status penzionera na čekanju. Onda sam morao podnijeti jedan kraći zahtjev penzionisanja privremenog bez uplata jer sam završio 40 godina da bi se moglo ostvariti zdravstveno osuguranje”, kaže Borislav Milašinović, bivši rudar RMU Zenica.

38 ih je u posljednja četiri mjeseca prošle godine dobilo rješenja o prestanku radnog odnosa jer su ispunjavali zakonski uvjet za penzije,iako im nisu uplaćeni doprinosi. Uvezivanje staža za ovu grupu bivših radnika Rudnika, bio je jedan od zahtjeva generalnog štrajka. Taj je zahtjev formalno prihvaćen, realizacije međutim nema, zbog čega krive i Sindikat Rudnika .

“Sindikat se zakleo da će nas podržati i mi smo sa svojim porodicama na -10 došli ovdje da podržimo takav štrajk međutim taj sindikat je u Sarajevu odustao od tog zahtjeva. 10 godina mi imamo uredno liste sačuvane gdje piše da je 17% od bruto ličnog dohotka odbijano nama za PIO, gdje su te pare”, navodi Zijad Sinanović, bivši rudar RMU Zenica.

Iz Sindikata odgovor da su tu obavezu preuzele uprave Rudnika i Elektroprivrede.

“Sindikat daje punu podršku penzionerima, oni su u pravu i oni moraju osrvariti svoja prava, međutim, Sindikat ima granice dokle može ići ministar Džindić je jasne zadatke dao ko šta treba uraditi, tu nije uključen Sindikat”, pojašnjava Izudin Spahijaj, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Bivši radnici Rudnika su ranije tužili poslodavca zbog neuplaćenih obaveza javnim fondovima, a sada idu korak dalje.

“Tražićemo da Sud poništi ovakva rješenja, da nas vrati na posao i da nam isplati sve naše plate i tople obroke, drugi korak je pokrenućemo tužbu protiv direktora za proizvodnju Sarajlić Senada u Sarajevu da objasni pred sudom gdje su pare koje su na listi prikazane za PIO MIO”, dodaje Sinanović.

“Neko će to sve morati platiti, meni je žao što će to sve ići na račuun mojih radnih kolega ali nas je Sindikat iznevjerio”, kaže Emina Dračić, bivša uposlenica RMU Zenica.

Za uvezivanje staža ovoj grupi bivših radnika zeničkog Rudnika je potrebno oko 3 miliona maraka. Iz uprave za sada šutnja. U međuvremenu se privodi kraju izrada nove sistematizacije poslova u ovom Rudniku, koja će za posljedicu imati nove otkaze ugovora o radu, i opet bez uvezanog staža. Ranije su nadležni isticali da će taj proces pratiti i odgovarajući socijalni programi, ali je ostalo nedorečeno kako će se za to osigurati novci.

federalna.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend