Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Zeničanin uhapšen zbog šverca oružja

Nekoliko dana nakon što je uhapšen Travničanin Almir Krnjić, koji je jučer završio iza rešetaka, u ruke pripadnika Federalne uprave policije pao je i Zeničanin, Adis Abaz (1979).

 

On je, kao i Krnjić, osumnjičen za pripadništvo organiziranoj kriminalnoj skupini, koja je krijumčarila oružja i streljiva iz BiH prema Sloveniji i zemljama EU.

Kako navode u Tužilaštvu BiH, osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa

oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Prema riječima Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH, osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati a potom i donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Abazu i Krnjić su se pod istragom Tužilaštva BiH našli u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim

agencijama Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i streljiva.

Naime, prije 20-ak dana, na području Slovenije, policija je otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

– Utvrđeno je da oružje potiče iz BiH, te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju, radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja kaznenih djela u zemljama EU, navode u Tužilaštvu.

Krnjiću je Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost od bjekstva i osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedok i saučesnike. Krnjićev advokat Fadil Abaz za Oslobođenje je izjavio da je njegov branjenik tokom saslušanja kazao da on ne zna ništa o spornom vozilu.

(Oslobođenje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend