Glazbene vijesti

Zeničanin koji glasom oduševljava regiju – pjeva sve, od Bacha do sevdaha

Mladom akademskom pjevaču iz Zenice Ivanu Jeliću u lijepom sjećanju ostat će kraj 2016. godine. Sjajnim koncertnim nastupima Jelić je pokazao zašto ga već mnogi smatraju glazbenom zvijezdom, a njegove pjevačke mogućnosti ostavljaju bez daha publiku gdje god se pojavi. Svojim nastupima visoko je podigao letvicu na glazbenoj sceni jasno dokazujući kako glazbenu naobrazbu publika i kritika itekako prepoznaju.

Zbor u Zenici

Rođen je 1990. godine u Zenici gdje je završio Osnovnu glazbenu školu, Opću gimnaziju te Srednju glazbenu školu. S 15 godina postaje solist u gradskom zboru gdje je tijekom petogodišnjeg angažmana zabilježio nastupe u mnogim europskim zemljama te skupio mnogo iskustva, kako u zborskom tako i u solo pjevanju. Usporedno je pohađao i sate pjevanja kod primadone Radmile Bakočević.

Iz rodne Zenice otisnuo se u Zagreb na Akademiju glazbenih umjetnosti. Mnogi su za njega tada rekli kako dugo prije njega nisu imali takvog tenora. Na prijamnom za pjevače bilo ih je tada 26, a upisalo ih se svega šestero, što govori samo za sebe.

“Sa zeničkim zborom imao sam mnogo koncerata te velikih i malih projekata. Sredina u kojoj sam se nalazio takva je da smo morali proširiti vidike u pogledu žanrova, što bi se reklo ‘Od Bacha do sevdaha’. Ja se osobno najbolje osjećam pjevajući ozbiljnu glazbu, ali jako sam sretan i kad izvodim pop, evergreen ili sevdah”, govorio je u svojim samim počecima Jelić.

Nakon što je diplomirao i stekao zvanje akademskog pjevača, poslije i magistra umjetnosti, Ivan Jelić okrenuo se zanimljivim glazbenim projektima. A najuspješniji do sada svakako mu je EthnoRemake by Ivan Jelić. Projekt se temelji na vokalno-instrumentalnim obradama tradicionalnih etnomelodija, nastalih na području zemalja jugoistočne Europe.

Uz mnogo improvizacije te izmjene raznih glazbenih smjerova, donosi melodije, od sevdaha, preko makedonskog melosa, starogradske glazbe, međimurskih i dalmatinskih pjesama i napjeva, pa sve do poznatih djela ozbiljne glazbe. Koncert se obično izvodi u pratnji ansambla od pet akademski obrazovanih virtuoza, a okosnicu instrumentalne podloge čine kontrabas, violina, harmonika, gitara, klarinet te perkusije.

Svojim izvedbama Jelić staro-narodnim pjesmama daje novi sjaj jer ih prilagođava svom načinu shvaćanju glazbe.

EthnoRemake je više puta punio koncertne dvorane u Bosni i Hercegovini, Srbiji te Hrvatskoj, a vrhunac je doživio potkraj 2016. godine kada je do posljednjeg mjesta ispunio Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu i dvoranu u Kutini, kao i u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. “Dugo nas nije bilo, ali smo ponovno u Zenici. Koncert možda nećete završiti na nogama, ali će vaše duše odletjeti u svemir”, poručio je tada Jelić svojim sugrađanima održavši koncert za pamćenje.

Kao gosti projekta s Jelićem su do sada nastupali mnogi izvođači (klapa Leggiero, klapa Kolapjanke, FolkFingers Trio, Ana Rucner, Edin Karamazov na lutnji, operna diva Sandra Bagarić, folk pjevačica Hanka Paldum te mlada pjevačica iz Kutine Inga Potnar). On posebice ističe suradnju sa svojim zemljacima Sandrom Bagarić i Karamazovim koji su istinski svjetski priznati umjetnici.

Sportaš godine

Ivana Jelića šira je publika upoznala preko glazbenog spota za pjesmu “To je bila ljubav” iz filma “Cigani lete u nebo” Martyna Nersesyana koji je snimio s poznatom violončelisticom Anom Rucner koja mu je također pomogla u afirmaciji.

Uz glazbu, ovaj svestrani mladić uspješno se bavi i sportom, točnije rukometom. Rukometnu karijeru počeo je u zeničkom Čeliku, a nastavio u RK Garešnica. S kolikim uspjehom, pokazuje i podatak da je izabran za najboljeg sportaša grada Garešnice za 2015. godinu!

“Rukomet je oduvijek zauzimao posebno mjesto u mom životu, a ta nagrada definitivno je veliki poticaj za još mnogo sličnih uspjeha”, kazao je Jelić.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend