Vijesti iz BiH

ZENICA: Potvrđena meningokokna sepsa kod preminule učenice

Nakon smrti učenice Osnovne škole u Arnautima kod Zenice, roditelji učenika jučer su održali sastanak s predstavnicima škole, a ravnatelj te OŠ Safet Salčinović izjavio je da su stigle i službene informacije Higijensko-epidemiološke službe koje potvrđuju kako je kod preminule djevojčice bila riječ o meningokoknoj sepsi, piše Večernji list.

 

Dezinfekcija i zaštita 

Nastava u ovoj školi jučer je obustavljena kako bi se održao sastanak s predstavnicima Vijeća roditelja, lokalne zajednice, Higijensko-epidemiološke službe (HES) i Ministarstva obrazovanja Zaničko-dobojske županije. Higijensko-epidemiološka služba dala je “zeleno svjetlo” za nastavak održavanja nastave.

“Nismo mogli izaći odmah u javnost i informirati roditelje o čemu je riječ. Nismo mogli govoriti nešto što nije provjereno i što bi možda izazvalo još gori učinak i veću paniku”, izjavio je Salčinović te objasnio da je Higijensko-epidemiološka služba i jučer potvrdila da je desetogodišnja djevojčica, učenica te škole, u petak preminula zbog meningokokne sepse.

“Roditeljima su iz Higijensko-epidemiološke službe jučer objasnili što je sve urađeno, od dezinfekcije do zaštite učenika koji su bili u izravnom kontaktu s preminulom djevojčicom. Sve radnje su urađene kako bi se nastava nastavila, a u ovom slučaju je bolje da su djeca na okupu kako bi se moglo na vrijeme reagirati ako se primijete neke promjene”, objasnio je ravnatelj škole.

Roditelji intervenirali 

Iako su roditelji rekli da je djevojčica u četvrtak iz škole odvezena u bolnicu, ravnatelj škole jučer je pak izjavio da je djevojčica posljednji put bila u školi u srijedu.

“Djevojčica je u srijedu osjećala malaksalost i imala je povišenu temperaturu, kao simptome gripe, a mi smo nakon više pokušaja uspjeli stupiti u kontakt s roditeljima koji su je odveli kući i pružali joj određeni tretman. Djevojčici je u četvrtak pozlilo i u privatnom angažmanu roditelja odvezena je liječniku da bi se utvrdilo o čemu je riječ”, izjavio je Salčinović.

Nastava će danas biti nastavljena.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend