Lokalne vijesti

Zenica: Obilježeno 25 godina od osnutka HVO-a, nakon progona Zeničani branili Lašvansku dolinu

U Zenici je obilježeno 25 godina osnutka HVO-a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju na gradskom groblju Crkvice. Počast za 135 hrvatskih branitelja Zenice odali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Hrvata u društvenim i političkim strukturama.

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Crkvice u Zenici obilježeno 25 godina osnutka HVO-a.

Tom prigodom su uz počasni vod hrvatske komponente OS BiH zapalili svijeće i položili vijence predstavnici braniteljskih udruga  proisteklih iz Domovinskog rata s područja Grada Zenice te predstavnici društvenih i političkih struktura Hrvata u Zenici.

Inače, hrvatsko – muslimanski sukob u Središnjoj Bosni počeo je napadom tzv. Armije RBiH na Zenicu, odnosno selo Dusina, 26. siječnja 1993. kada je ubijeno devet hrvatskih i jedna srpski civil a prvom zapovjedniku brigade zeničkog HVO-a, Zvonku Rajiću, izvađeno srce. Za svirepo ubojstvo Zvonka Rajića, tamošnji Hrvati odgovornim smatraju Šerifa Patkovića, bivšeg ministra branitelja u Zeničko – dobojskoj županiji i vijećnika u GV Zenica.

Tijekom sukoba HVO-a i tzv. Armije BiH, u Zenici je poginulo 135 pripadnika HVO-a, a brigada je nakon pada Zenica, sudjelovala u obrani Travnika, Viteza, Busovače i Jajca.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor i Odjel za branitelje Domovinski rat organizatori su svečanog obilježavanja 25. obljetnice HVO-a, a samo obilježavanje se održava u svim općinama u kojima je djelovao HVO. Započelo je u subotu 1. travnja, a završit će 8. travnja središnjom svečanosti u Mostaru.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend