Svijet

Žene u EU i dalje manje plaćene od muškaraca

Unatoč zakonima o pravu na jednaku plaću, žene u EU još uvijek su u prosjeku 16 posto manje plaćene od muškaraca i imaju niže mirovine čak 39 posto, objavila je Europska komisija.

Usporedbom godišnjih plaća muškaraca i žena, proizlazi da žene od 2. studenog do kraja godine rade besplatno, što znači da rade 59 dana dulje godišnje za istu plaću kao i muškarci.

Stoga u Komisiji obilježavaju 2. studeni kao dan nejednakosti u plaćama između muškaraca i žena. “Jednakost između muškaraca i žena jedno je od temeljnih vrijednosti Europske unije, ali ovaj dan nas podsjeća da nije jedna od temeljnih stvarnosti”, kaže se u zajedničkoj izjavi potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa i povjerenica Vere Jourove i Marianne Thyssen.

“Razlika u plaćama između muškaraca i žena već je sada kratkoročno gledajući nepoštena, nepravedna i neprihvatljiva, ali dugoročno ta se razlika tijekom radnog vijeka žene povećava i rezultira još većom razlikom u mirovini, koja je 39 posto manja od mirovine muškaraca”, navodi se u izjavi. Komisija navodi da EU ima zakone o jednakosti plaća, ali se oni ne provode u zemljama članicama. Razlike u plaćama se postupno smanjuju ali jako sporo i nedovoljno. Sadašnjim ritmom plaće između muškaraca i žena izjednačile bi se za 70 godina.

(http://ceppei.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend