Zdravstvo: Vlada kao potpisnik kolektivnog ugovora ne ispunjava obveze

Zdravstveni radnici u KSB za 15. studeni najavili su štrajk zbog neisplaćenih regresa, a Upravno vijeće Zavoda za zdravstveno osiguranje istovremeno je donijelo odluku o smanjenju mjesečnih tranši zdravstvenim ustanovama u KSB za 10 posto jer zbog nedostatka sredstva nije u stanju servisirati ni redovne obveze. Sve ovo negativno će se odraziti i na osiguranike. Razlog za ovakvo stanje leži u činjenici da Vlada KSB, koja je i potpisnik Kolektivnog ugovora, još nikad nije ispoštovala svoje obveze, nego je opteretila Zavod i drugim obvezama. S druge strane, ni privredni subjekti ne plaćaju svoje obveze po osnovu zdravstvenog osiguranja.

Premijerov paraf
– Ja pozivam Vladu da se prestane baviti politikom i počne rješavati problem za koji su i nadležni. Mi smo dobili obavijest o štrajku zdravstvenih radnika koji je najavljen za 15. studenog. Međutim, Zavod nije poslodavac zdravstvenim radnicima, što smo i dokazali, nažalost, sudskim putem. Ne treba zaboraviti da je paraf na Kolektivni ugovor stavio predsjednik Vlade KSB Salko Selman, kaže Dragan Solomun, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KSB. Dugovanja pravnih subjekata prema Zavodu za zdravstveno osiguranja KSB zaključno sa šestim mjesecom ove godine prelaze 28 milijuna maraka. Zavod je intervenirao kod Porezne uprave FBiH, koja je isključivo nadležna i ima zakonske instrumente za ubiranje ovih prihoda, a o svemu je informirana i Vlada KSB u više navrata. Ali Vlada KSB nikad nije intervenirala po pitanju nedostatka sredstava u Zavodu za zdravstveno osiguranje.
Ne znaju propise
– Pored toga što Vlada nije prepoznala svoju zakonsku obvezu, ona je na Zavod prenijela više od sedam milijuna KM obveze iz ranijih sistema zdravstvene zaštite, kada Zavod nije ni postojao. Suština je u tome da pojedini članovi Vlade KSB očito ne razumiju zdravstveni sistem ili vrlo malo čitaju zakone pa su komentari pojedinih ministara skandalozni. Oni su posljedica nepoznavanja osnovnih zakonski propisa, ističe Solomun. Pored štrajka najavljenog za 15. studeni, veći problem za Vladu KSB je činjenica da zbog neplaćanja doprinosa prijeti potpuno urušavanje sistema zdravstvene zaštite na području Kantona.
Rješenja o prinudnoj naplati u ladicama
Dug prema Zavodu zdravstvenog osiguranja KSB više od 28 milijuna KM napravilo je 1.200 privrednih subjekata, od kojih je njih 304 čiji je dug veći od 10.000 KM. Zanimljivo je da su privredni subjekti s milijunskim dugovanjima uglavnom u većinskom vlasništvu države, a samo 30 privrednih subjekata Zavodu duguju više od 17 milijuna KM. Prema neslužbenim informacijama, za 26 privrednih subjekata postoje rješenja o prinudnoj naplati u Poreznoj upravi FBiH. Kada bi se ta rješenja ispoštovala, Zavod bi naplatio 16 milijuna maraka! Najveći dužnici po osnovu neplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje su firme iz oblasti namjenske i tekstilne industrije.

(Dnevni avaz)