Zdravstvene agencije EU odobrile miješanje cjepiva protiv Covida

Zdravstvene agencije Europske unije priopćile su da bi se miješanje odobrenih cjepiva protiv Covida-19 moglo koristiti za sve dodatne doze, dok se regija bori sa sve većim brojem slučajeva uoči sezone blagdana.

Dokazi upućuju na to da kombinacija virusnih vektorskih cjepiva i mRNA cjepiva proizvodi dobre razine antitijela protiv koronavirusa koji uzrokuje Covid-19, objavili su Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja France 24.

Upotreba dva različita cjepiva protiv Covid-19 za prvu i drugu dozu poznatu je kao “heterološko primarno cijepljenje”. Korištenje treće doze različitog cjepiva protiv Covid-19 kao dopunskog cjepiva tri do šest mjeseci nakon primarnog cjepiva naziva se “heterologno pojačavanje”. Njihovo odobrenje uslijedilo je dan nakon što je velika studija u ponedjeljak otkrila da prva doza injekcija AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech praćena Moderninom cjepivom devet tjedana kasnije izaziva bolji imunološki odgovor nego od upotrebe samo jedne vrste ovog cjepiva.

(www.vecernji.ba)