Zdravlje iz ljutih papričica

80

Jeste li se ikad pitali zašto su čili papričice tako ljute? To je zato što se u njima nalazi kapsaicin – bezbojna i bezmirisna tvar koja je otkrivena u 19. stoljeću. Kapsaicin biljkama daje ljutinu, ali i brojne blagodati za zdravlje.

 

Nalazi se u svježim, sušenim ili mljevenim ljutim papričicama (poput kajenskih, jalapeno i drugim).

Ljute papričice su još u davnim vremenima koristili Korejci, Indijci, Japanci i Kinezi u svojoj tradicionalnoj medicini kod problema s probavom i cirkulacijom.

Ljuti okus donosi zdravlje

Za mjerenje ljutine papričica koristi se tzv. Scovilleova skala.

Primjera radi, čisti kapsaicin ima čak 16 milijuna Scoville jedinica.

Toliko je snažan da biste njegova “vatrena” svojstva osjetili i kada bi bio razrijeđen gotovo milijun puta.

Stoga, ako ga tek počinjete koristiti, neka to bude u vrlo malim količinama, pa postupno možete povećati dozu.

Nemojte se iznenaditi ako nakon njihove konzumacije osjetite promjenu raspoloženja na bolje.

Razlog za to jest taj što kapsaicin stvara toplinu u tijelu, a samim time potiče i oslobađanje endorfina koji pridonose osjećaju ugode i relaksacije.

Endorfini djeluju tako da blokiraju toplinu. Tijelo ih proizvodi kao odgovor na toplinu, koju zapravo prepoznaje kao bol, kaže Paul Bosland, suosnivač i direktor instituta New Mexico State University’s Chile Pepper.

Dugo se vjerovalo da ljute papričice izazivaju čir na želucu, no istraživanja su potvrdila upravo suprotno.

Njihov snažan sastojak kapsaicin ne samo da ne izaziva nastanak čira nego ga čak sprečava.

Kapsaicin uništava bakterije unesene hranom i stimulira stvaranje želučanih sokova koji pridonose zdravlju želuca.

Uvođenjem kapsaicina u svoju prehranu možete ublažiti prehladu, žgaravicu, mučninu, hemoroide, giht i druge probleme.

Ljute čili papričice možete jesti svježe ili sušene i mljevene te ih koristiti kao začin u kulinarstvu.

Mljevenim čilijem možete posipati gotovo jelo ili ga dodati tijekom kuhanja, a možete ga i umiješati čak u sok ili čaj.

Konzumacija kapsaicin zdravlju pridonosi na više načina.

Pomaže kod probavnih i menstrualnih tegoba

Kapsaicin olakšava grčeve i bolove u crijevima i trbuhu, a ujedno potiče probavu.

Pojačava lučenje probavnih sokova te se bori protiv bakterija koje bi mogle uzrokovati infekciju.

Pomaže i kod menstrualnih bolova te proljeva.

Pridonosi gubitku kilograma

Ljuti okus kapsaicina potiče stvaranje topline u organizmu, što je poznato kao proces termogeneze.

Taj proces zahtijeva dodatnu potrošnju kalorija, zahvaljujući čemu se tope masne naslage.

Nekoliko je studija pokazalo da kapsaicin smanjuje apetit, odnosno pridonosi ravnoteži između osjećaja gladi i sitosti, pa je stoga dobar za one koji žele smršavjeti.

Osobama koje su sklone prejedanju savjetuje se kao predjelo pojesti salatu s dodatkom čili papričice.

Štiti od prehlade

Ljute papričice djeluju na početku prehlade tako da snaže vaše obrambene mehanizme.

Osobama koje su dugo izložene hladnoći i vlazi pomažu da izgrade snažnu otpornost na prehladu i upalu grla.

Pomaže kod dijabetesa

Redovitim unosom ljutih papričica možete spriječiti nastanak dijabetesa tipa 2.

Naime, njihovom konzumacijom smanjuje se potreba organizma za lučenjem inzulina te se nakon obroka snižava razina šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da kapsaicin ublažava i bolove kod dijabetičara koji nastaju zbog oštećenja živaca u stopalima i nogama.

Smanjuje rizik od raka

Kapsaicin djeluje poput snažnog antioksidansa te uništava slobodne radikale koji oštećuju stanice.

Stoga, smanjuje i rizik od raznih oblika tumora, a pozitivno djeluje i tijekom liječenja takvih oboljenja – osobito kod raka prostate i raka debelog crijeva.

Istraživanja su pokazala da se rak prostate može smanjiti za čak 80% dok je izložen djelovanju kapsaicina, kao i to da kapsaicin uništava stanice raka pluća i gušterače, a da pritom ne oštećuje okolno tkivo.

Vanjska primjena

Za vanjsku primjenu koriste se kreme i masti koje sadrže kapsaicin.

Da bi bile učinkovite, moraju sadržavati barem 0,075 % ove aktivne tvari.

Na početku njihove primjene osjetit ćete pečenje na koži ili svrbež, no to će tijekom daljnje upotrebe nestati.

Olakšava bolove i ublažava artritis

Kapsaicin se pokazao učinkovitim kod artritisa te bolova u zglobovima i mišićima.

Danas se u Americi i Europi taj sastojak dodaje raznim mastima i kremama koje su namijenjene za ublažavanje artritisa i osteoartritisa.

Istraživanja su pokazala da kapsaicin djeluje tako da snažno blokira supstanciju P, koja je zadužena za prijenos signala boli do mozga.

Zahvaljujući tome, osoba osjeća veliko olakšanje od tegoba.

Kapsaicin također čini živce neosjetljivima na podražaje, stoga smanjuje i kroničnu neuropatsku bol.

Znanstveni tim iz Bostona uspio je dokazati djelotvornost kapsaicina kao anestetika.

Primijenili su ga tijekom anestezije uz manju dozu farmaceutskog anestetika.

Ono što ih je fasciniralo bila je činjenica da ublažavanje bola primjenom kapsaicina nije bilo popraćeno umrtvljenošću i ukočenošću mišića, koji se javljaju kada se koristi farmaceutski anestetik.

Ublažava simptome psorijaze

Psorijaza je učestala kožna bolest koja se manifestira kao crvene mrlje koje su prekrivene bijelim ljuskicama.

Kapsaicin pomaže tako da smanjuje upalu, crvenilo i svrbež.

Nakon što nanesete kremu s kapsaicinom na kožu, prvo ćete osjetiti nagli i snažni osjet pečenja, a potom će vrlo brzo uslijediti olakšanje te nestanak svrbeža.

Kada izbjegavati kapsaicin?

Kremu s kapsaicinom nemojte stavljati na oštećenu kožu ili otvorene rane.

Ljute papričice i kreme s kapsaicinom nikako nisu namijenjene djeci u dobi do 2 godine.

(www.alternativa-za-vas.com)