Glazbene vijesti

Zdenka Kovačiček poput magneta privlači dobre recenzije, a privukla je i Porin za životno djelo

Zdenka Kovačiček je albumom “Konstatacija jedne mačke” magnet za recenzije, a zasluženo je privukla i Porin za životno djelo.

Konstatacija jedne mačke” neponovljive dive Zdenke Kovačiček već mjesecima privlači pozornost medija i javnosti na brojne načine. Svi singlovi s albuma rado su emitirani na hrvatskim radio postajama, aktualni singl “Jaka” u suradnji s Davorom Gopcem smjestio se u top 40 najslušanijih domaćih pjesama, sve više medija želi dati prostora Zdenki…sve u svemu, interes za njenom glazbu ne blijedi. To dokazuje i činjenica da je Zdenka Kovačiček ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo.

Definitivno nije iznenađujuće što je “žena za sva vremena” osvojila Porin jer je svojom bogatom karijerom zavrijedila bar dva šlepera puna glazbenih nagrada. Ipak, Porin za životno djelo svojim se značajem ne može usporediti s drugim nagradama, stoga je ova cijenjena nagrada našoj divi još jedna kruna karijere. Može se reći da joj Porin nije jedina kruna jer je i album “Konstatacija jedne mačke” svojevrsna kruna Zdenkine karijere, album kojim je ponovno potvrdila kako je i dalje jazz/rock kraljica koja je vrsna u stvaranju svevremenske glazbe te interpretiranju elegantnih i provokativnih tekstova koji potiču na razmišljanje. Otkako je izašao, album je magnet za dobre recenzije, stoga smo odlučili izdvojiti one najupečatljivije:
“Konstatacija jedne mačke” pravi je izlog tradicije prebačene u današnje vrijeme Stax-soula, R’n’B-ja, jazzy balada i funka, snimljen s iskusnom postavom glazbenika i aranžerom i producentom Grčevićem. – Hrvoje Horvat (Večernji List)

Zdenka je na novom albumu uspjela obuhvatiti važne postaje karijere, ponovo biti samosvojna i rušiti granice jer malo koja pjevačica bi se u njenim godinama odlučila na takva žanrovska žongliranja. – Aleksandar Dragaš (Jutarnji List)

„Konstatacija jedne mačke“ je vrlo dobar album kojim je ponovo dokazala da je „žena za sva vremena“ koja zaslužuje daleko veću pažnju i poštovanje publike i medija nego što ih u ovom trenu dobiva. – Dubravko Jagatić (Nacional)

Zdenka Kovačiček u svom osmom desetljeću i dalje postiže ono nemoguće za brojne, čak i daleko mlađe aktere hrvatske scene, a to je izuzetna prilagodljivosti uz istovremeno jasno odašiljanje signala one poznate sintagme ‘biti svoja’. – Zoran Stajčić (Ravno do dna)

Posebna, jedinstvena, strastvena i nepobjediva Zdenka s novim albumom “Konstatacija jedne mačke” opisuje svoj autentični, jedinstven i slobodan stil života u zbiru navedenih pjesmama albuma spremnog za osvojiti svijet. – Petra Zelenika (muzika.hr)

Ako sama Zdenka Kovačiček tvrdi da je album vanserijski, ja tu konstataciju podržavam i još dodatno podebljavam na sljedeći način; ovo je moja preporuka: konstatacija jedne mačke novi je studijski album vlasnice jednog od najkarizmatičnijih i najupečatljivijih vokala na ovim prostorima. Njene titule kraljice blues i jazz scene u Hrvata nisu dobivene samo tako, bez veze, one su zaslužene i rezultat su predanog rada i vjere u ono što voli i radi, a to je sve svedeno pod jedan nazivnik kvalitetna glazba. – Mladen Lončar (soundguardian)

Podsjetimo, album “Konstatacija jedne mačke” okuplja autorski tim koji čine Marko Tomasović, Daniela Borovnjak, Hrvoje Grčević (aranžer i producent), kao i specijalni gosti Davor Gobac, Remi, Matija Cvek, Damir Šimić, Vatroslav Šego i fenomenalni Greenhouse Blues Band.

Cover albuma: Darko Kujundžić
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend