Vijesti iz BiH

Zbog promjene vremena puni domovi zdravlja

Nestabilno vrijeme, praćeno visokim temperaturnim oscilacijama, po tko zna koji put donijelo je zdravstvene probleme i prouzročilo gužve u većini zdravstvenih ustanova diljem BiH.

 Primjerice, u dom zdravlja na području Srednjobosanske županije primljen je pacijent kojem su liječnici izmjerili tlak koji je “skočio” na 310!

 Liječnici upozoravaju da promjena vremena katastrofalno djeluje na cirkulaciju i krvotok, a osim starije populacije, pogađa i tinejdžere.

 Liječnici ističu kako im se pacijenti najčešće javljaju zbog poremećenog srčanog ritma, a neki su se žalili na trnjenje udova. “Nažalost, u posljednjih nekoliko dana imamo i više od pet infarkta dnevno jer srčani bolesnici najteže podnose ove promjene.

Bilo je dosta pacijenata, tinejdžera, ali i onih malo starijih koji su liječničku pomoć potražili zbog bolova u grudima i gušenja. Tu više nema nikakvog pravila.

 Nekad stariji bolje podnose ove promjene nego mladi”, tvrde liječnici. Upozoravaju i kako im naruku ne ni prognoza meteorologa, koji i za iduće dane najavljuju nestabilno vrijeme. Liječnici navode da će nagli pad temperature ponovno najviše osjetiti srčani bolesnici, pa im se savjetuje redovito uzimanje terapije.

 Preporučuju i postačima da se odmah jave lječniku ako osjete nemoć, vrtoglavicu ili bolove u prsima. Odgovarajuća priprema organizma na vremenske promjene je nužna i temperaturne oscilacije, iako najčešće utječu na pacijente koji boluju od različitih kroničnih bolesti, mogu biti neugodne i za najzdraviji organizam.

 Stručnjci kažu kako se organizam ne može u tako kratkom intervalu prilagoditi naglim promjenama ili skokovima temperature. Liječnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije Nermin Potur rekao je nedavno za Fenu da medicinsku pomoć najčešće traže srčani i bolesnici s respiratornim oboljenjima.

“Varijacije u vremenu utječu na njihovo zdravstveno stanje, a mnogi od njih ne uzimaju ni terapiju. Bitno je da se pridržavaju koliko god je to moguće te da redovito idu na kontrolu”, naglasio je. Liječnik Potur savjetuje i uzimanje što više vitamina C, tečnosti i voća jer su još aktualne viroze i gripa. Izvor:večernji list

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend