Vijesti iz BiH

Zbog poreza na dobit BiH tvrtke odustaju od ulaganja

Deseci uspješnih BiH izvoznika iz Federacije ove godine odustat će od milijunskih ulaganja i zapošljavanja tisuća novih radnika ako budu morali retroaktivno platiti porez na dobit, javlja Novi.ba pozivajuću se na dobro upućene izvore. 

Vlast je ukinula poticaje za izvoz, čime je izravno ugrožena tržišna pozicija BiH kompanija koje se neće moći boriti s konkurencijom. Kompanije se boje da će ući u velike gubitke, što bi moglo odvesti BiH u zaustavljanje rasta i recesiju. Udruženje poslodavaca BiH je zato zatražilo od Ustavnog suda BiH da spriječi primjenu zakona kojim se traži naknadna naplata milijuna maraka iako kompanije formirajući cijena nisu planirale taj trošak.

Novi.ba je razgovarao s jednim od vlasnika kompanije kojoj prijeti propast. “Ostvarena dobit u 2015. godini iznosila je oko 600.000 KM (2,4 mil. kuna) i tada je vrijedio zakon po kojim su izvoznici s najmanje određenim postotkom izvoza oslobođeni poreza na dobit i mi smo za taj novac planirali investicije. Ali, sada ćemo sve morati reducirati i odustati”, kaže on, dodajući kako su da bi bili konkurentni ponudili cijene u kojima je uračunat poticaj, kojeg sada ukidaju.

“Obračunom poreza na dobit, ostvarenu na inozemnom i domaćem tržištu, sada gubimo mnogo više nego što iznosi dobit od izvezene robe. Da ne govorimo o tome da nećemo kupovati nove strojeve i odustati od zapošljavanja radnika koji bi radili na njima”, objašnjava poduzetnik. Dugoročno gledano, očekujemo, kako kaže “smanjenje izvoznih poslova zbog nekonkurentnosti i boljih poslovnih okruženja oko nas, a posebno novih poticaja za izvoznike iz Turske”. Udruženja poslodavaca BIH traži da Ustavni sud do kraja mjeseca suspendira naplatu spornog poreza, dok se ne pronađe drugo rješenje.

(Poslovni dnevnik)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend