Zbog pogoršane epidemiološke situacije iz Osnovne škole ,,Bila” upućuju apel roditeljima/ skrbnicima

Zbog pogoršane epidemiološke situacije iz Osnovne škole ,,Bila” upućuju apel roditeljima/ skrbnicima:

Poštovani roditelji/skrbnici,
obavještavam vas, da nažalost u našoj školi imamo nekoliko učenika s pozitivnim nalazom na koronavirus.

Ovo je posljedica trenutnog stanja u cijelom našem okruženju, gdje imamo veliki broj bolesnih od gripe ili koronavirusa. Da bi se ovaj broj smanjio i da bismo spriječili daljnje širenje ove zarazne bolesti u našoj školi, apeliram na sve roditelje da ponovno razgovaraju sa svojom djecom o ovoj problematici.

Apeliram na sve roditelje da ozbiljno shvate u kakvoj se situaciji nalazimo i da je neophodno da se pridržavamo svih navedenih mjera iz Uputa, a to se prvenstveno odnosi na nošenje zaštitnih maski preko lica, kontrolu zdravstvenog stanja djeteta prije polaska u školu (popunjavanje ček lista). Molim vas da u školu ne šaljete svoje dijete, ako ima bilo kakve simptome (kašalj, šmrcanje, temperaturu, bolovi u prsima, malaksalost, nemoć i slično). Ako dijete ima neki od navedenih simptoma, trebalo bi se odmah javiti liječniku ili ako su blaži simptomi, liječenje provoditi kod kuće uz savjete liječnika.


Nažalost, moram konstatirati da imamo dosta učenika koji u školu dolaze bez maski, a to je jedna od potencijalnih opasnosti da se takav učenik zarazi ili bude prenosnik zaraze, pa vas molim da provjeravate prije polaska u školu da li vam dijete ima masku. Ukoliko netko ne može nositi masku, iz nekih zdravstvenih razloga, taj učenik bi trebao imati potvrdu od liječnika o razlogu nenošenja zaštitne maske preko lica i korištenja sredstava za dezinfekciju ruku.


NEKOLIKO NAVODA IZ “UPUTA……” :
“Svi zaposlenici u školi, učenici kao i svi posjetitelji DUŽNI su nositi masku na licu u učionici i ostalom školskom prostoru…..”


Ukoliko učenik, nastavnik i posjetitelj nemaju masku, isti će biti zadržani pred ulazom u školu do nabavljanja iste. Pozivom iz škole, roditelji/skrbnici su dužni donijeti masku u školu za svoje dijete!


” Školsko osoblje (nastavno i nenastavno) sve vrijeme boravka u školi treba da nose maske.

MASKU UČENIK TREBA DA NOSI PRI ULASKU U ŠKOLU PA SVE DO DOLASKA DO SVOJE KLUPE. PREPORUČUJE SE DA UČENICI SVO VRIJEME BORAVKA U ŠKOLI NOSE MASKU, ALI ONA SE MOŽE ODLOŽITI U RAZDOBLJU KADA UČENIK SJEDI U SVOJOJ KLUPI I SLUŠA NASTAVU. MASKA SE OBVEZNO KORISTI I PRILIKOM BILO KOJEG KRETANJA VAN KLUPE, PRILIKOM ODLASKA NA MALI ODMOR ILI TOALET.”


” Ukoliko nošenje zaštitne maske ugrožava ili narušava zdravstveno stanje osobe koja je nosi (oboljenje respiratornog sistema isključujući COVID-19, alergijske reakcije i slično), odluku o tome donosi LIJEČNIK (pedijatar, liječnik obiteljske medicine).”


Želim vas takođe obavijestiti, da smo kao škola, koja vodi brigu o odgoju i obrazovanju djece, za sve probleme koji se dešavaju u našoj školi dužni upoznati Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB, Centar za socijalni rad i neke druge institucije, ako za time ima potrebe, a sve s ciljem da pomognemo svima u rješavanju bilo kakvih problema.
Razumljivo je da je vama kao roditeljima/skrbnicima sada posebno teško i da roditeljstvo/skrbništvo u ovakvim okolnostima, postaje puno teže i donosi nove izazove s kojima se nikome nije lako nositi.


Uzimajući u obzir gore sve navedeno uistinu mi nije bila namjera izlagati vas novom stresu ili zastrašivanju, nego dobra namjera, da sve ovo privedemo do kraja (nastava u školi) na dobrobit svih nas, a posebno naših učenika.
Svima je jasno da ovakva trenutna situacija, prouzrokovana epidemijom koronavirusa nikomu ne odgovara.

Neki od vas su u međuvremenu nažalost ostali bez posla, pa vam ovo još teže pada. Zato uzmite vrijeme, budite strpljivi i tražite podršku jer nam svima sada treba osjećaj da nas drugi razumiju.


Uz puno razumijevanje za sve ono što nas je snašlo, bez ikakvih dodatnih pritisaka jednih prema drugima, pozivam vas da još boljom komunikacijom na relaciji učitelj-učenik, učitelj-roditelj, roditelj-škola, riješimo sve probleme i nejasnoće.
U ovakvim teškim okolnostima življenja i rada, naša međusobna komunikacija ne bi trebala ići u krivom smjeru, jer za to u ovakvim trenucima uopće nema nikakve potrebe.
Svi zajedno trebamo uložiti, a i ulažemo velike napore da sve ide onako kako treba, naravno uz momente manjih padova, te vas još jednom pozivam da sve sugestije, prijedloge i primjedbe , u jednom zdravom duhu, zdravoj komunikaciji i toleranciji, rješavamo isključivo na dobrobit naših učenika.


Molim vas da vaši komentari idu u smjeru rješavanja problema, a ne nikako u suprotnom smjeru, te vas pozivam da nam se slobodno javite putem naše školske e-mail adrese ili viber grupa od svojih učitelja/razrednika, a sve odgovore ćete dobiti na vrijeme.
U vjeri da će ovo sve brzo završiti te da ćemo nastavni proces nastaviti i završiti u školi, želim svako dobro.

Bila, 18.1.2022. godine                                                                                                 Ravnatelj škole :

                                                                                                                                           Vinko Bošnjak