Svijet

Zbog birokratske zavrzlame hrvatski student već mjesecima ne može izaći iz Kine

Od srpnja ove godine hrvatski državljanin Tomislav Nikšić pokušava se iz Kine, gdje je bio godinu dana na studijima, vratiti kući u Hrvatsku. No, ono što je trebalo biti jednostavno pokazalo se nevjerojatno komplicirano i to sve zbog “sitne” birokratske pogreške zbog koje Nikšić, iako stipendist kineske Vlade i student Sveučilišta u Šangaju, nikada nije dobio boravište u toj zemlji.

Da je igrom slučaja postao ilegalac saznao je tek onda kada se odlučio vratiti sa studija kući. Za kinesku birokraciju to je bilo prekasno jer je već bio van zakona. Iako su iz Ministarstva vanjskih poslova rekli ovog tjedna  kako su upoznati sa slučajem hrvatskog studenta i to još od samih početaka Nikšić je i dalje u Kini bez okvirnog datuma za povratak kući, piše Index.hr.

I dalje se ne nazire kraj njegove agonije. No, krenimo redom.

Stipendija kineske Vlade 

Nikšiću je prošle godine dodijeljena stipendija kineske vlade za studij u Kini na Shanghai Jiao Tong University, još prošle zime kupio je kartu za povratak kući u srpnju ove godine, no zaustavili su ga jer ne može dobiti izlaznu vizu.

“Policija u Šangaju rekla mi je da nikada nisam bio prijavljen u Kini i da za njih sam cijelo vrijeme ovdje boravio neprijavljen”, prepričava nam očajni Nikšić iz Kine. Naime, prije nego što je dospio u Kinu hrvatska Agencija za mobilnost predala mu je dokumente s kojima se trebao prijaviti na Sveučilištu što je i napravio.

Prijava nikada nije otišla sa Sveučilišta 

“Predao sam sve dokumente koje sam imao za upis. Nisam više ništa od dobio od Sveučilišta niti se postavljalo to pitanje moje vize. Da nešto nije u redu saznao sam od policije tek kada sam počeo vaditi dokumentaciju za povratak kući. Policija mi je rekla da sam kod njih nelegalno jer nemaju potvrdu od Sveučilišta o upisu i prijavljenom boravku koje je morala biti poslana kada sam došao u Kinu”, prepričava nam Nikšić dodajući kako nitko od njegovih kolega nije imao problema s prijavama kao on.

Štoviše Nikšiću ovo nije prvi puta da je u Kini s obzirom da je preko stipendije već bio u Šangaju i i na razmjeni studenata na Sveučilištu u Hong Kongu.

“Svaki puta je sve bilo OK. Sveučilište me prijavilo i to je bilo to. Sada je nastao problem. Sveučilište nije predalo prijavu i policija mi je objasnila kako moram u zatvor ili platiti drakonsku novčanu kaznu”, kaže nam Nikšić dodajući kako je očekivao da će ga policija odmah i uhititi, no oni to nisu napravili. Rekli su mu da to riješi što prije kako ga ne bi morali uhititi kao kriminalca.

Problem je bio lječnički pregled koji nije trebao obaviti

Upravo to “rješavanje” jednostavne birokratske pogreške pokazalo se kao noćna mora koja i dalje traje. Naime, u postupku dobivanja vize i ishođenje boravišne dozvole po zakonu je nužno obaviti liječnički pregled u šangajskoj karanteni.

“Kako sam studirao već ranije u Kini, ured karantene me je odbio tvrdeći kako sam to već sve obavio i da za pregled nema potrebe. Sve sam predao Sveučilištu u svojoj aplikaciji. No, ispostavilo se da moja aplikacija nije ni otišla jer je nedostajao taj pregled, koje nisam ni trebao obaviti. Tek mjesecima kasnije saznao sam u čemu je problem”, objašnjava Nikšić svu apsurdnost situacije u kojoj se našao.

Svi njegovi pokušaji da riješi svoj problem “nelegalnog” boravka u Kini udarali su o zid birokracije.

“Sveučilište mi je reklo da nemaju veze s tim, poslali su me u centar za vize a oni su me opet vraćali na Sveučilište. U međuvremenu Sveučilište se preko ljeta zatvorilo pa je trebalo čekati. Studentski dom mi se javio da moram otići jer mi je stipendija gotova, a iz hrvatskog veleposlanstva su mi prvo rekli da se ne mogu uplitati u takve stvari”, prepričava Nikšić doživljaje ovog ljeta dodajući da su mu u Sveučilištu kada su se napokon otvorili nakon ljetnih praznika rekli da on ionako više njihov student.

Ne bave se bivšim studentima

Kako više nije njihov student, prestao je i biti njihov problem.

Nikšić je postao očajan. Nije htio kršiti ni jedan zakon, njegove roditelje u Hrvatskoj, birokracija je slala s jedne na drugu adresu, a to radili i njemu u Kini. Izbacili su ga iz doma jer više nije bio njihov student, a tada nestaju njegove stvari, prtljaga i putovnica. Nikšić je bio očajan.

“Policija me vraćala na Sveučilište, a Sveučilište me vraćalo na policiju. To je trajalo mjesecima. U jednom trenutku valjda su napokon odlučili što će sa mnom. Ponudili su mi plaćanje kazne u vrijednosti od 16 tisuća kuna ili kaznu zatvora od 15 dana. Kinezi moraju nekoga kazniti s obzirom da sam bio u njihovoj zemlji nelegalno”, kaže Nikšić dodajući kako su mu u policiji rekli da bi tu kaznu zapravo trebalo platiti Sveučilište.

Policija ga nije htjela uhititi 

No, Sveučilište odbijalo priznati pogrešku, a samim time i platiti kaznu. Policija je Nikšiću dala rok da skupi novac za kaznu.

“Dva puta je prošao taj rok. Dva puta sam bio na policiji i rekao im da taj novac nemam. Da me mogu i zatvoriti na 15 dana, samo želim da se ova agonija završi. No, policija me nije htjela slati u zatvor i sve je opet krenulo iz nova. I tako više puta”, kaže Nikšić ističući kako ga je primio kapetan policijske postaje uvjeravajući ga da ne odustane od toga da Sveučilište plati kaznu za njega.

Usporedno s tim morao je rješavati i nestanak njegove putovnice, a pomogli su mu iz hrvatskog Ministarstva znanosti i Konfucijevog instituta.

MVEP: Pratimo slučaj 

“Više ne znam, čini mi se da nikada neću izaći iz ove zemlje, vratiti se kući”, prepričava Nikšić.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kažu da prate cijelu situaciju od samih početaka.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upoznato je sa slučajem navedenog hrvatskog studenta te smo putem Veleposlanstva RH u Pekingu u stalnom kontaktu s hrvatskim državljaninom koji je upoznat sa svim aktivnostima koje nadležne institucije poduzimaju u vezi rješenja njegova slučaja, kao i s nadležnim kineskim institucijama kako bi se slučaj hrvatskog državljanina što prije pozitivno riješio”, kažu nam na kraju.

No, Nikšić je danas i dalje u Kini.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend