Vijesti iz BiH

Zbog antivaksera i korone pao broj cijepljene djece u BiH

Kraj bitke s koronavirusom nije ni na vidiku, a nad nama se nadvila još jedna prijetnja, oličena u opasno niskom postotku cijepljene djece. Zbog pojave pandemije COVID-19 tema redovitog cijepljenja djece protiv zaraznih bolesti jedno je vrijeme bila stavljena postrani, što je ponovno dovelo do pada procijepljenosti, piše Večernji list BiH. 

BCG najzastupljeniji

Zbog širenja lažnih vijesti od antivakserskog pokreta godinama opada i broj cijepljene djece u BiH. Iako u protekle dvije godine govorimo o imunizaciji, često zaboravljamo redovitu imunizaciju djece, koja je zakonska obveza. U prošloj godini u FBiH se bilježi pad broja cijepljene djece, a struka upozorava na nove epidemije koje mogu biti rezultat ovakvog ponašanja. Kalendar cijepljenja pao je u slučaju nekih cjepiva i ispod 30%, odnosno do razine u kojoj je ugrožen kolektivni imunitet. U protekloj godini čak je 30% manja pokrivenost cjepivima protiv ospica, dok je obvezni ciljni obuhvat viši od 90%. Veliku ulogu kod redovite imunizacije djece odigrala je i sama pandemija. Struka ističe neminovnost razvoja novih epidemija u predstojećem razdoblju. Na našim prostorima cijepi se protiv desetak zaraznih bolesti. Tako se cijepimo protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašalja, dječje paralize, hemofilusa, influence tipa B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zaušnjaka. Po smjernicama SZO-a, dobrom stopom cijepljenja po određenim cjepivima smatra se postotak cijepljenja u ukupnoj populaciji od 85 do idealno 95%. – Do prije desetak godina kod nas je i bio takav postotak. Nažalost, onda se pojavom anticijepne kampanje, anticijepnih lobija, internetske kampanje… postotak cijepljenja postupno smanjivao. U tome je prošle godine, zbog objektivnih okolnosti, “pripomogla” i pandemija koronavirusa – upozorava mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica u Domu zdravlja Novi Grad Sarajevo.

Objašnjava da se postotak cijepljenja posebno računa za svako cjepivo. Navodi tako da je za BCG postotak gotovo 100% s obzirom na to da se to cjepivo bebama daje u bolnici odmah po rođenju, u drugom danu života. – Najniži postotak cijepljenja globalno je MMR cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka zbog anticijepne kampanje. Međutim, neutemeljeno je i netočno to cjepivo povezivati s pojavom autizma kod djece. Rađene su studije Svjetske zdravstvene organizacije na velikom uzorku, gdje je dokazano da se autizam ne može povezati ni s ovim ni s bilo kojim drugim cjepivom. To je oboljenje koje je postojalo i prije pronalaska cjepiva – objašnjava dr. Smlatić-Muhadžić, pozivajući roditelje da cijepe djecu. Prema statističkim podacima, na primjeru ZDŽ-a, u prošloj godini zabilježen je velik pad broja cijepljene djece redovitim i obveznim cjepivima. Tako je cijepljenje cjepivima protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i hemofilus influence tipa B (DTaP-IPV-HiB) palo na 59%, dok je cjepivom MMR (MRP) protiv ospica, rubeole i zaušnjaka palo na 55%. Docjepljenje MMR-om, koje se obavlja u predškolsko doba, palo je na 75%. Kazne roditeljima Roditelji koji bez konkretnoga razloga odbiju cijepiti dijete mogu očekivati i visoke novčane kazne. Kazna u FBiH je od 100 do 2000 KM, ali najčešće izrečena kazna iznosi 100 KM, i to zbog propuštanja brige za maloljetnu osobu. Inače, kada je riječ o BiH, s kažnjavanjem roditelja počelo se prije 3-4 godine, i to najprije u RS-u.

Zdravstveni inspektori u RS-u su u ožujku 2018. protiv devet roditelja koji su, unatoč pozivu, nastavili odbijati cijepljenje djece podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnoga postupka pred sudovima. Sud im je izrekao kazne od 100 KM iako je maksimalna kazna u tom entitetu 1000 KM. Te iste godine sanitarni inspektori u SŽ-u u prvih devet mjeseci uputili su 306 poziva roditeljima koji su odbili cijepiti djecu, na koje su se odazvala 72 roditelja. U 2019. sanitarni inspektori su roditeljima/skrbnicima dostavili 414 poziva da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja. Pozivu inspektora odazvalo se 315 roditelja, od kojih su 222 odbila imunizaciju djece te su zbog propuštanja te zakonske obveze za svakog od njih izdane novčane sankcije u iznosu po 100 KM.

Od navedenoga broja, 93 roditelja izjasnila su se da će cijepiti dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca. Zbog pojave epidemije ospica u BiH reagirao je i SZO. Pretprošle godine BiH se po broju oboljelih našla u rangu s afričkim zemljama, gdje veliki broj djece ne bude nikada cijepljen.•

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend