Vijesti iz BiH

Završena vježba Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu „Manjača“ (VIDEO)

Pripadnici Bataljunske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine okončali su na vojnom poligonu obuke “Manjača”, četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Bataljunska grupa lake pješadije (INF-L-BNG) je od 21. do 24. rujna uspješno realizirala vježbu u cilju NEL-1 ocjenjivanja. U vježbi su sudjelovale tri pješadijske čete, logistička četa, artiljerijska baterija, četa borbene podrške, odjeljenje Vojne policije, CIMIC i HUMINT tim s preko 800 pripadnika OS BiH.

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visoku razinu obučenosti i interoperabilnost u skladu s NATO standardima, što bi u konačnici trebalo rezultirati pozitivnom ocjenom od strane Vrhovnog zapovjedništva Savezničkih snaga u Europi (SHAPE), koja će biti priopćena nakon 30 dana.

Prema Inicijalnoj ocjeni Bataljunska grupa lake pješadije je uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

Ovom prilikom ističemo izuzetnu posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljunske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tijekom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Kao i ranije, tako i ovaj put Oružane snage BiH potvrdile su visoku razinu odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka.   

Uspješnom realizacijom vježbe po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju s razvojem interoperabilnosti i operativnih sposobnosti deklariranih jedinica OS BiH za sudjelovanje u izgradnji i očuvanju mira.

U prethodnom periodu realizirana je vježba ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje), a u naredne dvije godine u planu su ocjenjivanja razine SEL-2 i NEL-2, tako da se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljunsku grupu lake pješadije za sudjelovanje u NATO vođenim operacijama.

Tijekom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend