Regionalne vijesti

Završena 34. međunarodna izložba „Pronalazaštvo-Beograd 2016.“: Novi uspjesi bh. inovatora

U Beogradu je završena 34. međunarodna izložba inovacija, na kojoj je Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine predstavila šest inovacija i ostvarila polovičan uspjeh: nagrađene su tri inovacije. Uspjeh je, ipak veći od „polovičnog“, jer je Nacionalno udruženje pronalazača Makedonije dodijelilo dvojici članova Asocijacije zlatne medalje „za sveukupan doprinos razvoju inovatorstva“.

Zlatnu medalju organizatora dobio je dr. sc. Fikret Alić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli i plodotvorni istraživač, za inovaciju koju je nazvao „samoadaptivni toplotni izvori“. Pojednostavljeno, radi se o toplinskim elemetima koji se samostalno podešavaju prema potrebama prostornog, vremenskog i temperaturnog zagrijavanja. U prvom slučaju, toplina se emitira samo onim dijelom površine grijnog izvora koja je jednaka površini tijela koje se zagrijava. Kod vremenske adaptacije, toplina se emitira u potrebnim intervalima, a kod temperaturne na odgovarajućoj visini temperature. Time se ostvaruje optimalna kombinacija, koja svojim sinergijskim dejstvom obezbjeđuje maksimalnu uštedu električne energije.

Alićev sugrađanin i kolega po tituli i zvanju, Zehrudin Osmanović, sa Tehnološkog fakulteta, dobio je srebrnu medalju za „Metodu proizvodnje cementa upotrebom taloga nastalog hemijskim dekantiranjem slane vode“. Kazano narodski, radi se o izumu koji omogućava da se u korisni cement pretvori opasni kemijski talog koji nastaje kao nuzproizvod prilikom proizvodnje jestive soli i sode. Talog se nehajno odlaže na deponijama toliko prostranim da ih zovu „bijela mora“, koja ugrožavaju zemlju, zrak, floru, faunu, čovjeka…

Bronzanu medalju dobio je Borko Babalj iz Trebinja, koji je, u funkciji člana Upravnog odbora, bio službeni predstavnik Asocijacije na izložbi. Priznanje je dobio za „hermetičnu pepeljaru“ iz koje ne izlazi dim, smrdljivi miris, niti bilo koje zagađujuće čestice, npr. nikotin. Borko je nagrađen i zlatnom medaljom novoosnovanog Nacionalnog udruženja pronalazača Makedonije, za sveukupan doprinos razvoju inovatorstva. Ovo priznanje dobio je i Husein Hujić, generalni sekretar AIBIH i generalni direktor Svjetske federcije inovatorskih organizacija.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend