Lokalne vijesti

Završen projekt “Ojačajmo Fond za standarde u KSB”

U Travniku je održana završna konferencija projekta “Ojačajmo fond za standarde u KSB” kojeg je financirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID kroz program “Razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima” (WHAM) i Ministarstvo gospodarstva KSB, a implementirala Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija.

Ovaj projekt je podržao kompanije iz KSB kroz financiranje troškova uvođenja sustava upravljanja kvalitetom i potrebnih certifikata za proizvode/usluge, kao što su EU standardi ili drugi relevantni standardi traženi na ciljanim tržištima. Projekt je bio fokusiran na unaprjeđenje brzorastućih, izvozno orijentiranih i spremnih malih i srednjih poduzeća iz drvne, metalne i tekstilne industrije.

Postoji velika potražnja među kompanijama da dobiju podršku za implementaciju standarda i certificiranja. Mnogi proizvodi koji se izvoze u EU zahtijevaju zakonske standarde ili se traže na tržištu. Međutim, veliki broj kompanija u KSB nisu poduzele konkretne korake da dobiju potrebne certifikate i standarde kvaliteta, a koji predstavljaju efikasno sredstvo za ulazak na tržište EU i povećanje izvoza iz BiH.

Ukupno 17 kompanija iz KSB je podržano kroz zajednički projekt “Ojačajmo fond za standarde u KSB”.

Preduzeća, korisnici grant sredstava u projektu “Ojačajmo Fond za Standarde u KSB”, su u prošloj godini ostvarila slijedeće rezultate (prema izvještajima korisnika):

  • Broj novih radnih mjesta: 117
  • Broj novih transakcija/narudžbi: 61
  • Povećanje prihoda: 129.967 KM
  • Povećanje izvoza: 3.243.463 KM

(rez.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend