Završen projekt „Mladi u borbi protiv korupcije: Nemoj biti najslabija karika”

Istraživanje percepcije studenata o prisutnosti korupcije u obrazovnim institucijama, provedeno na 600 studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu, četiri istraživačke priče, više od 260 studenata sudionika u aktivnostima, samo su neki od rezultata postignutih kroz projekt “Mladi protiv korupcije: Nemoj biti najslabija karika” i kampanju „Znanje IN korupcija OUT“, u prethodnih 8 mjeseci.

Tijekom projekta realizirana su dva antikorupcijska kafea između studenata i poznatih osoba iz BiH, koje su uspjele ostvariti karijeru bez koruptivnih djelovanja. U Sarajevu su studenti imali priliku družiti se s profesorom Nenadom Veličkovićem, a u Istočnom Sarajevu s umjetnikom Markom Kusmukom.

Održane su i četiri neformalna kafea studenata i rukovodstva fakulteta, što je bila idealna prilika da studenti upute pitanja, kritike, ali i pohvale fakultetu koji pohađaju. Osim toga, realizirane su četiri ulične akcije u svrhu podizanja svijesti građana o prisutnosti korupcije u obrazovnim institucijama.

S ciljem osluškivanja glasa studenata u vezi problema korupcije, u Sarajevu je u prosincu 2021. godine organiziran i Antikorupcijski forum studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu, koji je polučio nekoliko uspješnih inicijativa: promovirati mehanizme i načine borbe protiv korupcije, postaviti kutije za anonimnu prijavu korupcije na fakultetima gdje nisu uspostavljene, uspostaviti nadzorni organ nad formiranjem studentskih udruženja i asocijacija, u povjerenstvima koja razmatraju studentske prijave korupcije imati neovisnog predstavnika studenata.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 2021. godine provedena je online kampanja studenata, ali i zajednička ulična akcija studenata iz Sarajeva i s Pala. Kako bi proces prijave korupcije u budućnosti studentima bio maksimalno olakšan i objašnjen kreirana su četiri videa koja promoviraju mehanizme za borbu protiv korupcije, te četiri videa posvećena važnosti učenja i djelovanja protiv korupcije.

Kroz projekt je ostvarena izvanredna suradnja s Ekonomskim i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te Pravnim fakultetom i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Studenti su tijekom implementacije projekta ukazali na neophodnost provedbe sličnih projekata, koji će biti usmjereni ka borbi protiv korupcije u obrazovnim instuticijama, te ih i osnažiti u smjeru djelovanja na korupitvne radnje. CROA će nastaviti djelovati u smjeru borbe protiv korupcije u obrazovnim institucijama u suradnji sa studentima i svojim partnerima.

Projekt i kampanju je implementirao Centar za razvoj i omladinski aktivizam (CROA), a predstavljaju dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” koji realiziraju Centri civilnih inicijativa (CCI) kao glavni implementator, uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvitak USAID BosniaandHerzegovina.