Lokalne vijesti

Zavod za javno zdravstvo KSB prigodnom svečanošću obilježio 15 godina rada

Zavod za javno zdravstvo kantona Središnja Bosna danas je prigodnom svečanošću obilježio 15 godina rada. Osnovan je s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva putem organiziranih javno-zdravstvenih aktivnosti, usmjerenih na promociju zdravlja, sprječavanje pojave riziko faktora za nastanak bolesti i povrede, očuvanje životne okoline i poboljšanje kvaliteta života.

 

 

Radi se o stručnoj ustanovi, koja, među svojim uslugama ima kontrolu zdravstvene ispravnosti vode, hrane i predmeta opće upotrebe, sanitarnu obradu i izdavanje sanitarnih knjižica, provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te cijepljenje, izdavanje i prijepis cijepnih isprava.

„Radimo kontrolu hrane, vode, predmeta opće upotrebe i na mikrobiološke i na kemijske pokazatelje“, kazao je ovom prigodom Sead Karakaš, direktor Zavoda, dodajući kako je jedna od vodećih aktivnosti Zavoda nadzor nad zaraznim bolestima. „Naš Kanton je vrlo prijemčiv za čitav niz zaraznih bolesti. Imali smo do sada epidemije Q-groznice, bruceloze, rubeole, parotitisa, morbila, a izgleda da nam se sprema još jedna epidemija bruceloze“, kazao je Karakaš.

Ističe da su u Zavodu posebno ponosni na promotivne aktivnosti – promociju zdravlja i prevenciju bolesti. „Želimo se okrenuti mladima i djeci, očuvati njihovo zdravlje i čitav niz aktivnosti smo proveli upravoio u tom pravcu“, napominje Karakaš, podsjećajući na aktivnosti poput Pješačenja do zdravlja, edukacija vezane za ishranu djece, pregled vida kod djece predškolskog i školskog uzrasta i druge.

Prema riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo KSB, Seada Karakaša, u narednoj godini nastavit će razvijati programe promocije zdravlja i prvencije bolesti, a njihov fokus će se sa zaraznih usmjeriti na masovne nezarazne bolesti. „Mi imamo pandemije dijabetesa, probleme s kardiovaskularnim oboljenjima, malignim bolestima, i zbog činjenice da ove bolesti opterećuju i zdravstveni fond, ali i  izazivaju patnju kod oboljelih i njihovih obitelji, moramo se okrenuti ranom otkrivanju prvih simptoma i izbjegavanju komplikacija“, zaključio je Karakaš.

Današnjoj svečanosti u Vitezu nazočili su brojni uzvanici, među kojima i premijer KSB Tahir Lendo, ministri u kantonalnoj Vladi, načelnici srednjobosanskih općina, liječnici i drugi.

(Radio Vitez)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend