Svijet

Zastupnica Zovko u Bruxellesu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Brkićem

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko susrela se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem.

 

Tijekom susreta zastupnica Zovko i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić, razgovarali su o dosadašnjem napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu europskih integracija, o daljnjim koracima u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te o nužnim izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kojim će se osigurati da predstavnici jednog naroda više neće drugom narodu birati predstavnike, kako u Domu naroda tako i za članove Predsjedništva BiH.

 

Razgovarali su i o Strategiji proširenja EU-a na zapadni Balkan koja će biti predstavljena sljedeći tjedan, u utorak, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s datumima kada bi zemlje zapadnog Balkana mogle postati punopravne članice EU-a. Nakon objave Strategije proširenja, Europska komisija će u travnju objaviti i izvješće o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

 

Na kraju susreta, Zovko i Brkić su naglasili važnost bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a te prioriteta koji govori o tome kako se ne smije zaboraviti da zapadni Balkan treba jasnu europsku perspektivu i povezanost s državama članicama te su pozdravili Summit između EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji će se u svibnju održati u Sofiji.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend