Vijesti iz BiH

Zašto žena nema na novčanicama?

Sarajevski otvoreni centar (SOC) uputio je dopis Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u kojem je predloženo da Adela Ber Vukić, Mica Todorović, Vahida Maglajlić, Vera Šnajder i Laura Papo-Boherta budu stavljene na dio novčanice koji se odnosi na motiv lika. 

 
Hrabre i sposobne

– Smatramo da bi se na ovaj način barem dijelom ustupilo zasluženo mjesto bh. ženama u javnom prostoru, da bi se rodna neravnopravnost i nejednaka zastupljenost umanjila te na simboličan način pokazalo da se vrednuje i rad i doprinos ovih značajnih žena iz bosanskohercegovačke historije – kazali su iz SOC-a.

Na novčanicama koje su u opticaju u našoj zemlji sve su sami muškarci: Meša Selimović, Mak Dizdar, Aleksa Šantić, Antun Branko Šimić, Filip Višnjić, Musa Ćazim Ćatić, Jovan Dučić, Nikola Šop, Petar Kočić i Ivo Andrić.

S druge strane, našu su historiju obilježile i sjajne, hrabre, sposobne žene koje su krčile staze kada u mnogim evropskim zemljama pripadnice ljepšeg spola nisu imale ni pravo glasa. Među njima su umjetnice, učiteljice, doktorice, naučnice, pjesnikinje. One su nepravedno zaboravljene, možda i namjerno gurnute u ugao.

Većina zaslužnih žena nema ni svoju ulicu, spomenik, po njima se rijetko koja škola zove, malo šta se o njima uči u udžbenicima, niti generacije znaju njihove biografije. S pojavom na novčanicama situacija bi se sigurno promijenila, ali, prema svemu sudeći, to neće ići tako lako.

Izborna godina

Iz Centralne banke BiH navode da su upoznati s inicijativom SOC-a, kojom se predlaže redizajniranje novčanica u apoenima od 10, 20, 50, 100 i 200 KM, ali…

Kada je riječ o dizajnu bh. valute, prema Članu 42. Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, dizajn bilo koje novčanice ili kovanice treba da odobri Predsjedništvo BiH. Centralna banka BiH je svjesna uloge žena u bosanskohercegovačkoj historiji i njihovog značaja kako u privatnoj tako i u svim sferama društvenog života, što zaslužuje svaku vrstu poštovanja.

U ovom trenutku, s pozicije aktivnosti i poslovanja CBBiH, ali i nadležnosti u pogledu dizajna novčanica, teško je govoriti o mogućem redizajniranju postojećih novčanica, ali će CBBiH imati u vidu inicijativu o uvrštavanju žena na neke buduće novčanice – pojašnjavaju iz CBBiH.

Loptica je sada u Predsjedništvu BiH. No, s obzirom na to da smo u izbornoj godini, da su na tapetu teme kojima se privlače glasovi (a ova to zasigurno nije), inicijativa SOC-a trebat će sačekati neka nova vremena.

Kako su se prešle međuentitetske linije

Pregovori o dizajnu prvog kompleta novčanica inače su trajali više mjeseci prije nego što je odluka donesena. Dizajn je predstavljen 21. januara 1998. godine. Iako je tadašnje Predsjedništvo BiH bilo blizu postizanja sporazuma, presjekao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp), pa uz dogovor s prvim guvernerom Centralne banke Piterom Nikolom (Peter Nicoll) odlučio da na novčanicama budu bh. književnici sve tri nacionalnosti.

Tako su novčanice (izuzev 200 KM, koja se pojavila 2002.) bile u dvije verzije, bošnjački i hrvatski pisci korišteni su u Federaciji BiH, a srpski u RS. Život, vrijeme i ekonomija donijet će sasvim drugačiju situaciju pa se danas u oba entiteta kupuje i prodaje bez obzira na pisca koji je na novčanici.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend