Vijesti iz BiH

Zašto je uhićen direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić

Iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je da je jutros uhićen direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić.

“Po nalogu Tužiteljstva BiH lišen je slobode osumnjičeni Osman Mehmedagić. Lišavanje slobode realizirali su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo”, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Kako je rečeno, Tužiteljstvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

“Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih službenika na terenu te će tijekom dana narediti daljnje aktivnosti u predmetu”, navedeno je iz Tužiteljstva.

Iz MUP-a KS priopćeno je da su, postupajući po zahtjevu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili slobode O. M. iz Sarajeva i da se on nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi.

“U vezi s navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, navedeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a KS.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH provodi istragu u vezi s ispravnosti diplome direktora OSA-e, a predmet ispitivanja su i određene financijske transakcije u vezi s kupovinom kuće.

Direktor OSA-e diplomu je stekao na Američkom univerzitetu u BiH, iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student. Vlasnik ovog univerziteta, Denis Prcić, već neko vrijeme je u pritvoru.

(dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend