Zanimljivosti

Zašto djeci treba čitati priče za laku noć?

Svako živo biće, da bi moglo funkcionirati, treba san. Kako starimo, potreba za snom se smanjuje i spavamo sve kraće. Zato je od presudne važnosti da djeca, u vrijeme kada im je san najpotrebniji, usvoje zdrave navike spavanja te spavaju na kvalitetnom asortimanu za spavanje.

 

Od najranijeg doba djecu je potrebno „učiti“ spavati. Potrebno je uvesti određene rituale kako bi dijete spoznalo da se bliži odlazak na odmor, a i kako bi bilo dnevni, bilo noćni odmor shvaćala kao nešto afirmativno za duh i tijelo, a ne kao kažnjavanje. Ritual prije spavanja vašeg djeteta svakako bi trebao uključivati i pričanje priča za laku noć.

Priče za laku noć osim što za vaše dijete predstavljaju ugodu i smirenje, također produbljuju vezu i bliskost  roditelja i djece, te od najranije dobi u vašem djetetu potiču maštu i komunikaciju, priče obogaćuju rječnik djeteta, razvijaju u djetetu samostalno razmišljanje,  rasuđivanje dobra i zla.

Priče za laku noć su temelj ljubavi prema knjigama u starijoj dobi. Stoga budite brižan i pažljiv roditelj, i neka priča za laku noć bude dio svakodnevice s vašim djetetom. Za pričanje priča, potrebno je prilagoditi atmosferu. Zamračena soba  i toplo okruženje sjajno je ozračje za pričanje priča.Priču je djetetu potrebno ispričati na njemu zanimljiv način i svakako se konzultirati koje su priče primjerene djetetovom dobu.

Priče za laku noć su važne, lijepa i uredna soba je važna, ali i najljepše uređena soba i najljepša priča neće moći nadomjestiti kvalitetan san ako ne izaberete odgovarajući  madrac, krevet i jastuk za vaše dijete.

Za pravilan razvoj djetetove kralježnica, posebno je važno na kakvom madracu i jastuku dijete spava.

(dormeo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend