Zanimljivosti

Zašto bi trebala svaki dan pojesti jedan kivi?

Kivi je malena voćka koja u sebi skriva veliku nutritivnu snagu. U nastavku ti donosimo nekoliko činjenica o kiviju koje možda nisi znala.

Nutritivno bogatstvo kivija

Jedan srednje veliki kivi teži oko 70 g, a sadrži pregršt vitamina i minerala. Primjerice, jedan kivi može zadovoljiti 80 % dnevnih potreba za vitaminom C. Kivi se može pohvaliti i sadržajem magnezija i kalija, no ono po čemu je jako zanimljiv je udio serotonina.

Hormon sreće regulira i apetit

Serotonin se često naziva hormonom sreće jer utječe na raspoloženje, a također i poboljšava pamćenje i regulira apetit. Važan je i za regulaciju sna zbog čega su znanstvenici ispitivali utjecaj kivija na kvalitetu sna 2011. godine.

Ispitanici su tijekom 4 tjedna sat vremena prije spavanja pojeli dva kivija, a rezultati su pokazali da su od kivija – bolje spavali.

Kako ga najlakše oguliti?

Skidamo li kiviju njegovu tanku kožu uz pomoć noža, vjerojatno ćemo odrezati previše voća. No tom se problemu može doskočiti guljenjem kivija uz pomoć žlice. Odrežite oba kraja, a zatim uvucite veliku žlicu između kore i ploda i okrećući kivi u ruci žlicom odvajajte koru. Dobit ćete koru u obliku valjka i savršeno oguljen kivi.

(https://miss7zdrava.24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend