Zapošljavanje i profesionalna rehabilitacija uz podršku Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je  JAVNI POZIV za dodjelu novčanog stimulansa u 2017. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom na području Federacije BiH.

 

U okviru ovog javnog poziva Fond će biti u mogućnosti obezbjediti zaposlenje za oko 600 osoba (osobe sa  60 % i više invaliditeta).

 

U Federaciji BiH zapošljavanje i profesionalna rehabilitacija osoba sa invaliditetom omogućena je kroz odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju  i zapošljavanju osoba sa invaliditetom („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 9/10) .

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom  je javna ustanova koja pruža podršku u zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osobama sa invaliditetom u Federaciji BiH  na sljedeći način:

 

Fond dva puta godišnje raspisuje Javne pozive koji su dostupni na internet stranici Fonda www.fond.ba i u dva dnevna lista.

  1. Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom (mogu se prijaviti svi poslodavci koji žele zaposliti osobu sa invaliditeto)
  2. Javni poziv za programe razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, održivost  zaposlenosti osoba sa invaliditetom i profesionalne rehabilitacije.

 

U cilju podsticanja zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao je dva javna poziva 27.09.2017. godine.

Javni pozivi su otvoreni 30 dana zaključno sa 26.10.2017. godine.

 

Kako sredstva novčanog stimulansa mogu koristiti osobi sa invaliditetom za zapošljavanje i samozapošljavanje:

 

  1. ZAPOŠLJAVANJE – Svi poslodavci koji žele zaposliti osobu sa 60% i više invaliditeta, mogu aplicirati za sredstva novčanog stimulansa kod Fonda.

Za zapošljavanje u zavisnosti od % invaliditeta osobe koja se zapošljava, kao i perioda zapošljavanja (određeno/neodređeno), poslodavac može dobiti novčani stimulans u iznosu od 7.000,00 do 15.750,00 KM.

Navedene informacije osoba sa invaliditetom treba podijeliti sa poslodavcima kako bi lakše pronašla poslodavca koji je želi zaposliti.

 

  1. SAMOZAPOŠLJAVANJE – Osoba sa invaliditetom 60 % i više može samostalno aplicirati za sredstva novčanog stimulansa, pokretanjem samostalne djelatnosti kao jedinog i glavnog zanimanja.

Novčani stimulans za samozapošljavanje iznosi od 10.500,00 KM do 15.750,00 u zavisnosti od % invaliditeta osobe koja se samozapošljava.

 

 

Molimo Vas da posjetite internet stranicu Fonda www.fond.ba, gdje možete pronaći objavljene javne pozive.

Također u dijelu LEGISLATIVA pronaći ćete sve neophodne dokumente (Zakon, pravilnike) koji detaljnije upućuju na iznad navedena prava, kao i uslove koje je neophodno ispuniti kako bi se ista ostvarila.

 

Za više informacija:

  • kontaktirajte nas na mail:  info@fond.ba,  ili telefon: +387 33 717 740; FAX: +387 33 717 821