Regionalne vijesti

Zaposlenici dobivaju 250 eura ako dovedu nove radnike

Uslijed manjka radne snage u pojedinim strukama slovenski se gospodarstvenici u potrazi za adekvatnim profilima radnika već neko vrijeme okreću zemljama u okruženju.

 

 

Od srpnja ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik i tamošnje gospodarstvo toliko u usponu da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju.

U slovenskoj su tvrtki za ispušne automobilske sustave Akrapovič nedostatak zavarivača riješili stimulacijom od 250 eura postojećim zaposlenicima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike. Tim je načinom u relativno kratkom roku otvoreno 80 novih radnih mjesta, dok dio radnika pristiže i iz strukovnih škola zemalja u regiji.

Više zahtjeva Hrvata

“Škole zavarivače obrazuju do određenog stupnja, a zatim učenici dolaze k nama na praktičnu obuku. Ako se dokažu, zaposlimo ih”, komentirao je izvršni direktor Akrapoviča Uroš Rosa za Finance.

Do sada su tako zaposlili 35 radnika iz BiH i sličan sustav imaju i za hrvatske radnike, kojih je 20 također nedavno zaposleno. Novopridošlim se radnicima pomaže pri pronalasku smještaja, poslodavac im plaća tečaj slovenskoga te sami poslodavci uče hrvatski i srpski jezik.

Dio je to nove strategije koju su tamošnji poslodavci morali primijeniti ako žele zadržati kvalitetne radnike, pišu Finance, objašnjavajući da nije toliko važno kako privući radnika u tvrtku već kako ga zadržati.

Još jedna u nizu slovenskih tvrtki suočenih s ovim problemom je proizvođač strojeva i alata za obradu metala Kovis koji se u potrazi za radnicima također okrenuo školama i fakultetima u inozemstvu, među njima i zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje gdje traže mehaničke inženjere.

Općenito, poslodavci su se izjasnili da su primijetili kako se nakon ukidanja zabrane zapošljavanja hrvatskih građana u srpnju ove godine broj zahtjeva Hrvata za rad u Sloveniji povećao, posebice u pograničnim područjima.

“Ali, s druge strane, specifičnih kadrova kakve se za sada još može naći na Strojarskom fakultetu polako nestaje već i kod vas”, upozorava direktor Kovisa Alen Šinko jer većina njih u potrazi s poslom odlazi u Austriju ili Njemačku.

Jedno od njihovih rješenja je traženje, odnosno školovanje kadra u Srbiji. 
Slovenski se poslodavci osim regiji okreću i ostatku svijeta te u potrazi za odgovarajućim radnicima koriste sve raspoložive kanale i kontakte.

Stižu i iz Egipta i Indije

Tvrtka Magneti se u potrazi za dvama suradnicima u istraživačkim projektima obratila organizaciji Europske komisije (EK) Marie Curie te su nakon selekcijskog postupka i odabrali zaposlenike iz Egipta i Indije.

Druge tvrtke pak preporučuju Erasmus programe kao zanimljiv bazen radne snage, odnosno kao priliku da mala i srednja poduzeća kroz rad s mladima iz drugih zemalja upoznaju ne samo njihovu kulturu, već i tržišne te ine specifičnosti zemalja iz kojih dolaze.

(Poslovni dnevnik)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend