Lokalne vijesti

Zanemariv broj vodećih žena u bh. gospodarstvu

Tvrtke na čijem su čelu žene, uspješnije su od onih koje vode muškarci. Unatoč ovom podatku kojeg je potvrdila statistika, u BiH su i dalje zanemarivi postotci vodećih pozicija u gospodarstvu na kojima su žene.

 

“Žene u gospodarstvu” bila je tema jednodnevnog seminara kojega su u Vitezu organizirali Politička akademija HDZ-a BiH, u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer. Seminaru su se odazvale članice Zajednice žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina Kosača iz središnje Bosne, ali i brojne poslovne žene, odnosno poduzetnice koje su se željele upoznati s različitim gospodarskim iskustvima.

 

Ogroman potencijal

 

O ženama u gospodarstvu općenito, statistikama, stereotipima, utjecaju tradicije i drugim preprekama s kojima se žene prilikom uključivanja u poduzetništvo susreću, predavao je prof. dr. Zdenko Klepić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. Klepić, inače i aktualni prorektor mostarskoga Sveučilišta, govorio je o ogromnom kapitalu u smislu potencijala koje žene posjeduju, ali koji, nažalost, uglavnom ostane neiskorišten kada su u pitanju vodeće pozicije, iako su žene nerijetko najbolji studenti te samim time i obrazovanije.

Jedan od brojnih podataka tako kaže da je u svijetu općenito 1931. godine bilo svega 13% žena u menadžmentu, dok je taj broj 2001. godine porastao na 33%. Žene se, pored toga, susreću i s brojnim drugim poteškoćama, pa i manjom plaćenošću za iste poslove u odnosu na muškarce.

Kako bi se djelomično izborile s navedenim preprekama, prof. dr. Ilija Musa s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predavao je o poslovnoj komunikaciji koja je iznimno važna u svakom poslu i zanimanju. Tako je kroz brojne primjere govorio o komunikaciji općenito, određenim konkretnim slučajevima, načinima predstavljanja, pozdravljanja, oblačenja i ophođenja, ali i komunikaciji s medijima, odnosno načinima na koji žene poduzetnice mogu kroz odnose s javnošću pomoći sebi, ali i tvrtki koju predstavljaju.

Događaju je nazočila i Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije Hrvatske demokratske zajednice BiH, koja je zahvalila svim damama na odazivu te spomenula da je ovo samo jedna od brojnih aktivnosti Akademije koja se trudi, na prvom mjestu stranačke članove, ali i druge zainteresirane skupine, na neki način obrazovati i dodatno usavršavati u vidu neformalnog obrazovanja.

Bradara je zahvalila i Zakladi Konrad Adenauer koja je ovoga puta bila partner i suorganizator, a čiji je predstavnik Elvis Kondžić također nazočio događaju.

Stierovo predavanje Podsjetimo, na Političkoj akademiji HDZ-a BiH nedavno je predavanje održao i saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a RH Davor Ivo Stier, u sklopu redovite nastave Političke akademije HDZ-a BiH, iz kolegija Politička 
analiza.

(vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend