Zahvaljujući modernim električnim uređajima, grijanje na struju sve prihvatljivije

Kućanstvima u BiH tijekom pet mjeseci zimske sezone u prosjeku treba između 700 i 1.200 maraka za grijanje, zavisno od toga koji energent koriste i kolikom kvadraturom stambenog prostora raspolažu.

Jeftina tarifa
Prema podacima Udruženja za zaštitu potrošača KS, drva i plin i dalje drže primat najjeftinijih energenata. No, tajnik Udruženja Mesud Lakota ističe da pojavom modernih štedljivih električnih uređaja za grijanje, i električna energija postaje sve prihvatljivija i ekonomičnija. – Grijanje na struju se isplati ako pazite da uređaje uključujete za vrijeme jeftine tarife. Kilovat struje po jeftinoj tarifi košta 0,08, dok ćete skupu platiti 0,15 KM. Za grijanje stana od 60 kvadrata potrebne su najmanje dvije peći koje troše po dva kilovata na sat. Njihovim korištenjem 10 sati dnevno potrošit ćete 146 KM mjesečno, odnosno za pet mjeseci 730 KM, objašnjava Lakota. Dodaje da je za noćno dopunjavanje termoakumulacijske peći jačine tri kilovata, kada je na snazi jeftina tarifa, potrebno samo 720 KM za pet mjeseci što je najjeftiniji oblik grijanja. Svako dopunjavanje tijekom dana znatno će uvećati ovaj iznos. Proizvođači i distributeri kućanskih aparata upozoravaju da su inverter klima-uređaji jedan od najpovoljnijih načina grijanja. Prosječni inverter snage 3,2 kilovata desetosatnim grijanjem troši struje u vrijednosti 117 KM mjesečno što je za pet mjeseci 585 maraka. No, mana im je što su skupi. U kompaniji “Frigoterm” iz Doboja ističu da su najmoderniji električni uređaji za grijanje, takozvani konvektori prilično ekonomični. Dodaju da su za zagrijavanje stana od 60 kvadrata potrebni konvektori snage šest kilovata. Tako ćete za desetosatno dnevno grijanje potrošiti 219 KM mjesečno, odnosno oko 1.000 maraka za pet mjeseci. – No, ako se želite ekonomično grijati, najoptimalnije bi bilo koristiti kombinaciju običnog klima-uređaja i konvektora. Klima-uređaj može zagrijavati stan dok je vanjska temperatura više od pet stupnjeva Celzijevih, što je u našim klimatskim uvjetima jako dugo. Kada su temperature jako niske, konvektor bi nadoknadio što klima ne može, objašnjavaju u “Frigotermu”.
Paušalno plaćanje
Ako koristite plin, tijekom petomjesečne grijne sezone izdvojiti ćete 830 KM. Naime, kubični metar plina s PDV-om i distribucijom košta 0,83 KM, a zagrijavanje stana od 60 kvadrata troši najmanje 200 kubika mjesečno, ili 166 maraka. Centralno grijanje se u većini gradova plaća paušalno tijekom čitave godine. Tako naprimjer u Sarajevu mjesečno centralno grijanje za stan od 60 kvadrata paušalno košta 83,39 KM s PDV-om, što je za 12 mjeseci 1.000 maraka.
Drva i ugalj
88 maraka košta kvadratni metar iscijepanih drva
74 marke košta tona kamenog uglja
10 metara kvadratnih drva potrebno za pet mjeseci grijne sezone