Vijesti iz BiH

Zagađenje zraka u Tuzli – Granične vrijednosti prekoračene 12 puta

Centar za ekologiju i energiju Tuzla, u suradnji s organizacijom CEE Bankwatch Network, postavio je mobilnu mjernu stanicu koja registrira razinu zagađenja zraka (suspendirane čestice) na području mjesne zajednice Bukinje (Grad Tuzla).

Mjerna oprema je postavljena preko puta termoelektrane Tuzla, odnosno, u neposrednoj blizini postojeće mjerne stanice, na kojoj već duže vremensko razdoblje iz nepoznatog razloga, mjerenje te vrste zagađenja nije u funkciji.

Rezultati dosadašnjeg mjerenja su pokazali izuzetno zabrinjavajuće trendove, priopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

U razdoblju od 6. do 25. listopada srednje dnevne vrijednosti za suspendirane čestice PM10 su 16 dana bile iznad 50µg/m3 odnosno 12 dana iznad 65µg/m3, dok su prosječne satne vrijednosti u pojedinim razdobljima prelazile i 300µg/m3. U istom razdoblju se dnevni prosjek za PM2,5 kretao u rasponu od 27 do 106 µg/m3.

Rezultati također ukazuju na učestale, brze i drastične poraste zagađenja u noćnom satima, nakon kojih se vrijednosti smanje tijekom dana, tako da se stječe dojam kao da netko navečer ugasi filtere i ponovno ih upali u jutarnjim satima.

Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka Federacije BiH, za graničnu vrijednost i granicu tolerancije za zaštitu zdravlja ljudi, je propisano da dnevne srednje vrijednosti za suspendirane čestice PM10 ne smiju prekoračiti graničnu vrijednost od 50µg/m3 odnosno granicu tolerancije od 65µg/m3, više od 35 puta u tijeku godine. Dok je za PM2,5 propisana prosječna godišnja tolerantna granična vrijednost od 27,5µg/m3.

Iz Centra za ekologiju i energiju naglašavaju da razdoblje najvećeg zagađenja tek dolazi, te da će nakon završetka mjerenja, potpuna analiza prikupljenih podataka biti objavljena u studiji koju priprema Centar za ekologiju i energiju.

Nadamo se da će odgovorni usmjeriti energiju na poboljšanje rada postojećih mjernih stanica i na iznalaženje mjera kojim će se veliki zagađivači napokon natjerati da poštuju živote i zdravlje stanovništva koje već desetljećima živi u njihovom prijateljskom okruženju, navodi se u priopćenju Centra za ekologiju i energiju.

 

 

(Izvor:večernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend