Svijet

Zabunom ga proglasili mrtvim: Bio je dva dana u mrtvačnici…

Muškarac, kojeg su proglasili mrtvim nakon prometne nesreće, proveo je gotovo dva dana u mrtvačnici u Južnoj Africi prije nego je osoblje otkrilo da je još uvijek živ, javlja The Sun. Nažalost, nedugo nakon toga, unatoč dobivenoj medicinskoj pomoći, preminuo je u bolnici.

Msizi Mkhize (28) šetao je prošlog tjedna s prijateljem prema kući kada ga je udario automobil u gradiću Kwa-Mashu. Proglašen je mrtvim na mjestu nesreće, te prevezen u mrtvačnicu, gdje je njegovo tijelo stavljeno na ‘led’, prenosi 24sata.hr.

– Kada je njegova obitelj došla na identifikaciju, djelatnik mrtvačnice, koji je trebao ‘pripremiti’ tijelo, otkrio je da muškarac ima puls. Odmah su ga prebacili u bolnicu – kazao je Imran Keeka, provincijski dužnosnik.

Muškarca su uspjeli oživjeti, no svega pet sati kasnije je preminuo.

Izbezumljeni otac: Prvo su nam rekli da je mrtav, pa živ i onda opet mrtav

Njegova bijesna obitelj sada zahtijeva odgovore.

– Nemam riječi kojima bih opisao kako se osjećam zbog svega što se dogodilo mojem djetetu. Provesti cijelu noć i jutro u hladnoj mrtvačnici jednostavno je pogrešno – rekao je otac Peter Mkhize.

Izbezumljeni otac opisao je vrtlog emocija koje su počele kada su u 8 sati ujutro došli na identifikaciju tijela. Kazao je da su ga tek četiri sata kasnije obavijestili da je njegov sin zapravo živ. A onda, pet sati nakon toga, opet su ga proglasili mrtvim.

– Taj će dan zauvijek ostati urezan u mojoj glavi – kazao je otac u suzama.

Obitelj je bijesna: ‘Tko ga je proglasio mrtvim nakon nesreće?!’

Msizijeva sestra Hlobisile zahtijeva ime onoga koji je nakon nesreće proglasio njenog brata mrtvim, opisujući cijeli slučaj iznimno bolnim i stresnim za obitelj.

Provincijski dužnosnik Imran Keeka kazao je kako ovaj incident pokazuje veličinu problema s kojim se suočava provincijski zavod za zdravstvo.

– Ono što mi želimo znati jest kakvu razinu znanja ima osoblje koje ga je proglasilo mrtvim? Koji su bili protokoli – upitao je Keeka.

Ministarstvo otvorilo istragu: Obdukcija će pokazati uzrok smrti

Liječnica Rishigen Viranna kazala je da postoji koncept u hitnoj medicinskoj pomoći koji se naziva ‘Zlatni sat’, u kojem nakon nesreće, ili traume, pacijent ima najviše šanse da preživi ako dobije odgovarajuću medicinsku pomoć unutar prvog sata.

– Ovo se u ovom slučaju nije dogodilo. No, pravi uzrok smrti otkrit će se tek nakon što se provede obdukcija – kazala je dr. Rishigen Viranna.

Ministarstvo zdravstva Južne Afrike otvorilo je istragu, a ministar je poručio: ‘Ministarstvo prikuplja sve relevantne činjenice, te u ovoj fazi još ne može komentirati slučaj’.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend