Za svirepo ubojstvo civila 1993. godine u Vitezu, Hajriz Doglod osuđen na 6,5 godina

Hajriz Doglod osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog zločina na području Viteza, javlja BIRN. Kantonalni sud u Novom Travniku je u ponovljenom postupku osudio na šest i pol godina zatvora Hajriza Dogloda, nekadašnjeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Viteza 1993. godine.

Doglod je proglašen krivim što je u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljuna (SDB) ABiH na lokalnom putu u mjestu Dubravica, kod Viteza, mučio i hicima iz vatrenog oružja ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Prema presudi, koju je pročitala predsjednica Sudskog vijeća Lazarela Porić, Doglod je u točno neutvrđenom vremenskom razdoblju, između 21. lipnja i 1. srpnja 1993. godine na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, došao s namjerom da oštećenog Tomislava Trogrlića liši života, a koji je u pokušaju da vidi svoju sestru u Busovači pokušao prijeći na područje pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), gdje je ranjen nakon čega su ga mještani iznijeli na lokalni put.

“Nakon što mu je pucao u oba ramena, a oštećeni je jaukao i zapomagao da ga ne muči i da ga ubije, uzeo je pušku i ispalio mu hitac u glavu”, navodi se u presudi.

U obrazloženju presude, sutknja Porić je kazala kako je Sud nakon ponovljenog suđenja izvršio analizu i sve dokaze doveo u vezu, a prema njenim riječima nakon prvog postupka Vrhovni sud Federacije BiH je naložio Kantonalnom sudu u Novom Travniku da otkloni povrede u postupku.

“Na zahtjev Tužiteljstva skinuli smo zaštitu sa svjedoka Ahmeta Hodžića i time je Obrani omogućeno da ga unakrsno ispita.

Činjenično stanje i uvjerenje ovog Suda nije se promijenilo jer je svjedok u ponovoljenom ispitivanju rekao Sudu zašto je na početku tvrdio da ne zna ništa, a potom je sve ispričao. Vrhovni sud je upozorio i da nije bilo naredbe za vještačenje tijela oštećenog, bilo je ratno vrijeme, naredbe se nisu ni izdavale”, kazala je sutkinja Porić i navela da zbog toga Sud nije pozvao vještake medicinske struke.

Kazna zatvora, kako je rekla sutkinja Porić, je manja u odnosu na prethodnu iz razloga što je branitelj ovom Sudu predočio izvod iz kaznene evidencije u kojem stoji da je Općinski sud u Zenici izvršio brisanje presude za nasilničko ponašanje. Dogloda je Kantonalni sud u Novom Travniku u prosincu 2020. godine osudio na sedam godina zbog ubojstva, ali je Vrhovni sud Federacije BiH u lipnju 2021. godine ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe koju je već najavio Doglodov branitelj Ramo Ajkić.