Regionalne vijesti

Za šetnju bez majice 1000 kuna

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika usvojilo je nove komunalne kazne za sve koji u povijesnoj gradskoj jezgri budu hodali “u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće”. Predviđene kazne kao da su iz rubrike vjerovali ili ne. Za svakog prekršitelja po 1000 kuna, odnosno 500 kuna, ako prekršitelj bude voljan platiti kaznu na licu mjesta.

Dakako, ako toliko gotovine uopće u tom trenutku uopće bude imao kod sebe. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž istaknuo je da će na ulazima u gradsku jezgru biti postavljene obavijesti. “Što se tiče golotinje, o tome je bilo riječi dosta već ranije. Bio je veliki broj i novinskih članaka i komentara naših ljudi iz grada koji smatraju kako je neprimjereno da se turisti povijesnom jezgrom šetaju neprikladno odjeveni, prenosi Express.hr

Ako se u crkve i muzeje ne može ulaziti neprikladno odjeveni, a povijesna jezgra jest svojevrsni muzej, onda držimo da nije prikladno ni da tako turisti šetajuStradunom. Na glavnim punktovima će biti postavljene obavijesti”, rekao je Raguž. Drugim riječima, perjanica hrvatskog turizma ubuduće će masno zarađivati na turistima koji se drznu Stradunom prošetati, primjerice, s majicom preko ramena, sunčanim naočalama i pod šeširom.

Ili ako netko tijekom zajedničkog gledanja utakmice reprezentacije na video zidu u žaru oduševljenja skine nacionalni nogometni dres i pokaže šembu, dlakava prsa, odnosno u jednoj od ćudoredno najgorih varijanti gole ženske grudi. Izjednačavanje mzejskog prostora s gradskim trgovima i ulicama ne drži vodu već time što se u muzejima ne smije tijekom razgledavanja piti, pušiti, jesti,glasno razgovarati i slično.

Isto vrijedi i za crkve, koje je Raguž spomenuo. Međutim, ako se moral primjeren vjerskim prostorima, s doista specifičnim potrebama ćudoređa, izjednačava s javnim prostorom, onda Republika Hrvatska počinje imati još gorih problema sa svojim sekularnim karakterom nego što ih ima, primjerice, Erdoganova Turska. A možda je sve to zamišljeno samo kako bi se turiste još bezočnije deralo i natjeralo da se više nikada ne vrate u tako lopovsku turističku mediteransku velesilu.

Tradicija “deranja” love”

Prema novom cjeniku koji vrijedi od 1. srpnja cijena po satu parkiranja iznosi 35 kuna dok je za dnevnu kartu potrebno izdvojiti čak 420 kuna. Tjedna karta košta 2100 kuna dok se mjesečna turistička karta naplaćuje 4200 kuna. To je daleko naskuplji iznos koji se za parkiranje treba platiti u Hrvatskoj.

Sa zahuktavanjem sezone čini se kako su se i dubrovački trgovci tradicionalno pomamili za zaradom – s prosječnom cijenom hamburgera od oko 35 kuna, običnim kavama cijene od 17 kuna i pivom od 30-ak kuna.

Prošle je godine narasla i cijena za razgledavanje najveće dubrovačke atrakcije – slavnih zidina. Naime, cijene ulaznica narasle su sa 100 na 120 kuna, uz objašnjenje gradonačelnika Vlahušića da cijene zidina moraju pratiti tržišne pokazatelje. Cijena ulaznica za zidine 2011. i 2012. godine iznosila je 70 kuna, 2013. godine 90 kuna, a 2014. i 2015. godine 100 kuna.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend