Vijesti iz BiH

Za projekte iz oblasti pčelarstva 1,6 miliona KM

USAID/Sweden Farma II projekt u aprilu je objavio poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti sektora pčelarstva u BiH. Na javni poziv je stiglo 56 prijava od kojih je izabrano 18 koji će dobiti sredstva.

 

Sa njima su jučer u Sarajevu predstavnici USAID/Sweden Farma II projekta potpisali ugovore o dobijanju bespovratnih sredstava. Kako je tom prilikom istaknuto ukupna investicija iznosi 1,6 miliona KM.

– Od toga Farma II projekt ulaže 750.000 KM a sami aplikanti 850.000 KM. Cilj provedbe jednog ovakvog projekta jeste poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva u BiH, odnosno da proizvođači prošire svoju proizvodnju a samim tim i prodaju, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, kazao je Andrew Boegel, šef Ekonomskog odjela USAID-a u BiH.

Kroz planirane projekte biće pružena direktna podrška za 516 pčelara a biće zaposleno i sedam novih radnika. Dodijeljeni grantovi će omogućiti nabavku punilica za med, mašina za pravljenje košnica, ali i nabavku 2.534 košnice.

– Kad je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena u sektoru pčelarastva ona je za BiH nepovoljna. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje je niska i iznosi oko 12, 6 posto, odnosno na 1 KM izvoza bilježimo oko 8 KM uvoza, kazala je Ognjenka Lalović, direktorica sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Prema njenim riječima, uvoz je u deset mjeseci 2017. porastao za 23 posto i iznosi 1,5 miliona KM, što je oko 200 tona. Oko 53 posto meda smo uvezli iz Hrvatske, a ostalo iz Srbije.

– Vrijednost izvoza porasla je za 48 posto ali još je to skroman iznos oko 200.000 KM ili oko 13 tona. Ono što možemo izdvojiti kao pozitivno jeste da je porasla izvozna cijena meda i ona iznosi oko 15 KM, dok je uvozna cijena oko 7,6 KM, kazala je Lalović, dodajući kako za bolje stanje u sektoru pčelarstva moramo raditi na diverzifikaciji proizvoda, odnosno da proizvodimo i izvozimo što više proizvoda od meda, a ne samo med.

Dobitnici grantova su pčelarska udruženja Kesten Cazin, “Iva” Posušje, Vrijesak Živinice, Medovina Rudo, Krajiška pčela Velika Kladuša, Leotar Trebinje, Golub Brčko, Radilica Fojnica, Pčela Čapljina i Kadulja Ljubinje, zatim zadruga LAG iz Tomislav-Grada i kompanije Košnica Gradiška, Nature Line Trebinje, Krajina med Banja Luka, Pčelica “Medina” Žepče, BKV Group Bileća i Beemed Tuzla, kao i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo.

Branislav Popović iz Krajina meda kazao je kako će oni sredstva utrošiti prije svega na praktičnu obuku 20 pčelara kojima će uručiti i 200 košnica sa rojevima, ali i na nabavku suvremen punionice meda i mašine za proizvodnju košnica.

Amina Muharemagić iz Beemeda naglasila je kako će njihova zadruga izdati priručnik za pčelare, instalirati mašinu za pakovanje, ali i raditi na ispitivanju kupaca kako bi plasirali nove proizvode.

(Oslobođenje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend