Svijet

Za potpuno otvaranje aerodroma u Briselu bit će potrebno nekoliko mjeseci

Direktor aerodroma u Briselu Arnaud Feist je rekao da će biti potrebno nekoliko mjeseci za popravak i ponovno otvaranje terminala na kojem je prošlog tjedna izvršen teroristički napad.

Feist je kazao da je potrebna kompletna rekonstrukcija, od klime, pa do check-in deskova. Aerodrom je zatvoren i danas, čime je propala nada da će bar djelomično funkcionisati.

U terorističkom napadu na aerodromu i stanici metroa poginulo je 32 ljudi, a 96 ih je još uvijek u bolnici. Europske institucije su otvorene u utorak, a sigurnosne mjere su znatno pojačanje. Pretražuju se sve torbe i sva vozila koja ulaze u krug zgrada institucija, a mnogi događaji su otkazani.

Oko 800 radnika aerodroma je pozvano da se vrate na posao u ponedjeljak i testiraju privremene check-in deskove. Povećane su sigurnosne mjere, a prtljag će se pregledati prije nego putnici dođu na terminal za odlaske.

Aerodrom će biti otvoren samo ako to vlada dozvoli. Prvi cilj je primanje 800 do 1.000 putnika na sat, što je znatno manje u odnosu na prosjek aerodroma, koji iznosi 5.000 putnika na sat.

“Kapaciteti ne mogu primiti broj putnika koji je bio uobičajen prije napada. Struktura zgrade je netaknuta, ali se mora renovirati, od klime do check-in deskova. To će potrajati nekoliko mjeseci”, izjavio je Feist.

On je rekao da se nadao da će aerodrom danas raditi sa 20 posto kapaciteta, no, vlasti su odlučile da ostane zatvoren.

U međuvremenu je policija nastavila potragu za jednim od trojice muškaraca koji su izvršili napad na aerodrom, nakon što je na slobodu pušten Faycal Cheffou zbog nedostatka dokaza. On je pogrešno optužen da je muškarac snimljen sigurnosnom kamerom, međutim, još uvijek se suočava s optužbom za terorizam.

Nakon napada je u bolnici umrlo četvero ljudi, a mnogi od ukupno 94 su na odjelu intenzivne njege. U posljednjih nekoliko dana je u Belgiji i drugim zemljama uhapšeno nekoliko osoba. Alžirac Djamal Eddine Ouali je ispitan u Italiji zbog sumnje da je napravio lažne dokumente za teroriste iz Pariza, uključujući Salaha Abdeslama.

Yassine A, Mohamed B. i Aboubakar O. su uhapšeni u racijama u subotu u Belgiji zbog pripadnosti terorističkoj grupi.

Reda Kriket je uhapšen u Rotterdamu zbog planiranja novog napada u Francuskoj. Abderamane A. je uhapšen u Briselu nakon što je ranjen na tramvajskoj stanici u četvrtak.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend