Svijet, Vijesti iz BiH

Za pokretanje online poslovanja u BiH 80, a u Hrvatskoj 20 dana

Želite pokrenuti online biznis i tako više uživati u radu od doma? Razmišljate kako pokrenuti online posao koji će vam donijeti dobru zaradu?

U stalnoj ste potrazi za kvalitetnim savjetima koji se odnose na pokretanje digitalnog biznisa jer želite izbjeći početničke pogreške i što prije doći do online zarade? To su neka od pitanja koja vam se pojave na intrnetskoj tražilici kada ukucate pojam “online biznis”. No, koje vam se sve prepreke mogu naći na putu, teško je procijeniti na samom početku i ovise o zemlji u kojoj se nalazite. Kako bi se barem na neki način razjasnila cjelokupna slika o pokretanju internetskog poslovanja, zaposlenici financijskoga softvera Best Accounting Software napravili su istraživanje u 99 zemalja uzimajući u obzir 20 različitih kategorija.

Neki od parametara koji su uzimani u obzir jesu BDP po stanovniku i stopa poreza na dobit, broj društvenih medija i korisnika internetskog prostora za suradnike u svakoj pojedinoj zemlji.

Kako je u Europi

Prema rezultatima istraživanja, ni jedna država nije zauzela visoko prvo mjesto kada se uzmu u obzir sve kategorije, a obuhvaćene su europske zemlje, SAD, Kanada i Singapur.

Kada je pak riječ o Bosni i Hercegovini, nalazi se u “zlatnoj sredini”, odnosno na 55. mjestu od 99 zemalja koje su rangirane u studiji najboljih zemalja za pokretanje internetskog poslovanja, dok su na samom začelju liste mjesto zauzeli Uganda, Venezuela i Haiti.

Promatrajući ljestvicu od top 10 zemalja za pokretanje ove vrste posla, na prvom mjestu je Danska, koja ima najbolji rezultat za sigurne internetske poslužitelje (više od 277.000 na milijun osoba), a ima i udio pojedinaca s financijskim računom od 99,92 posto.

Prema određenim prikazanim parametrima Danska je najjeftinija za pokretanje posla (0,2%) u odnosu na 10 najboljih zemalja. Osim navedenoga, na drugom je mjestu po postotku koliko stanovništva koristi internet za kupnju na mreži ili pak plaćanju računa (88%), a zauzela je i dosta visoku poziciju po ukupnom broju osoba koje koriste internet, pri čemu čak 98 posto Danaca koristi internet.

Visoko drugo mjesto zauzela je Švicarska, a toj poziciji pridonio je visok BND po stanovniku, koji iznosi čak 85.500 USD, zatim ocjena za poštansku učinkovitost.

Zapadni Balkan

Švicarska je, kao i svih top 10 zemalja, bila među prvima po stopi poreza na dobit, korištenja društvenih medija i brzine mobilnog interneta. Ispod prosjeka u ovoj državi broj je sigurnih internetskih servera i nedostatak prostora za suradnike, ali to se moglo očekivati zbog veličine zemlje.

Treće mjesto pripalo je Nizozemskoj po pokretanju online poslova. Upravo Nizozemska našla se na prvom mjestu po brzini mobilnog interneta, ali je sveukupno zauzela drugo mjesto po poštanskoj učinkovitosti, peto po pretplati na fiksni širokopojasni pristup i jedno je od najbržih mjesta za pokretanja posla, za koji je potrebno samo četiri dana, no druga je najskuplja od top 10 gledajući troškove za početnike.

Od država regije zapadnog Balkana koje su obuhvaćene ovim istraživanjem, uvjerljivo najbolje rangirana je Slovenija i nalazi se na 22. mjestu, dok su BiH (55.) i Albanija (54.) najlošije rangirane države.

Mobilni internet najbrži je u Hrvatskoj, slijedi Albanija, Srbija, dok je Slovenija na četvrtom mjestu. U BiH je najsporiji. Stopa poreza na dobit najmanja je u BiH i iznosi 10 posto, dok je u Sloveniji 19 posto i najviša je u regiji.

Istraživanje je pokazalo da je u Albaniji potrebno svega pet dana za pokretanje biznisa. Slično je u Srbiji, točnije 7 dana, i Sloveniji 8 dana. U RH je, pak, potrebno 20 dana, a u BiH čak 80.

Još jedna kategorija u kojoj Slovenija nije dominantna jest i broj takozvanih co-work prostora – uredski prostori za najam u kojima mogu raditi radnici različitih tvrtki. Tu je dominantna Srbija s 46 takvih prostora. Hrvatska ima 22, Slovenija 16, BiH 12 i Albanija 11.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend