Vijesti iz BiH

Za poboljšanje medicinske njege pacijenata s Covid-19 oprema od 4,3 milijuna KM

Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o prijenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru “Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu”, krajnjim korisnicima u Federaciji BiH.

Odlukom se odobrava prijenos stalnih sredstava za zavode za javno zdravstvo, bolnice, domove zdravlja, te ustanove socijalne zaštite, nabavljenih u okviru provedbe ovog projekta.

Ukupna vrijednost nabavljene i isporučene opreme iznosi 4.306.462 KM, a raspoređena je na 44 ustanove u FBiH od kojih je 11 zavoda za javno zdravstvo, 16 kantonalnih i općih bolnica, tri klinička centra, četiri doma zdravlja, te 10 ustanova socijalne zaštite, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor o prijenosu stalnih sredstava, u skladu s Instrukcijom kojom se utvrđuje metodologija za prijenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvještaja o završetku projekta, a krajnji korisnici da dodijeljena stalna sredstva knjigovodstveno evidentiraju, suglasno računovodstvenim propisima u FBiH.

Projekt provode federalna ministarstva zdravstva, te rada i socijalne politike, a financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke na osnovu Sporazuma zaključenog između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak.

Projektnim sredstvima je financirana nabavka stalnih sredstava za potrebe krajnjih korisnika s ciljem jačanja pripravnosti zdravstvenog sistema, poboljšanju kvaliteta medicinske njege koja se pruža pacijentima s COVID-19 i minimiziranju rizika za zdravstveno osoblje i pacijente.

Uz suglasnost Vlade FBiH i Svjetske banke, potpisan je ugovor s UNDP-om koji je bio angažiran za provođenje nabavki.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend