Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Za neke radnike uplaćuju se doprinosi za čak 22 godine

Dio prihoda koje Federacija BiH ostvaruje u procesu privatizacije poduzeća usmjerava se za uplatu doprinosa radnicima nekadašnjih društvenih, odnosno državnih poduzeća kojima je to preduvjet za odlazak u mirovinu, piše Večernji list BiH.

Na taj način federalna vlast nastoji riješiti jedan od velikih naslijeđenih problema nastalih zbog dugogodišnjeg neuplaćivanja obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje.
Federalna Vlada tako je u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH pred kraj prošle godine dala suglasnost za odobravanje raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u ukupnom iznosu od 784.198,48 KM za 47 zaposlenika gospodarskog društva PS Vitezit d.o.o. Vitez i Vitezkarton d.o.o. Vitez koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, ali je ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa za MIO.
Ta su sredstva bila deponirana na transakcijski račun zasebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH, otvoren kod Centralne banke BiH i doznačena su na račun Federalnoga zavoda za MIO. Konkretna provedba te odluke povjerena je Razvojnoj banci, Federalnom zavodu MIO, Poreznoj ispostavi FBiH i Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije, svakome u okviru svoje nadležnosti. Razdoblja za koja radnicima spomenutih poduzeća nisu uplaćivani doprinosi umnogome se razlikuju od radnika do radnika.
Tako će nekima biti uplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje od 1994. ili 1995. do kraja prošle godine, a drugima od 2000. do kraja 2017. godine.
Samim time razlikuju se i iznosi koje je potrebno uplatiti Federalnom zavodu MIO. Ti iznosi kreću se od 1713 do čak 27.790 maraka, ali općenito za više od tri četvrtine radnika dugujući iznos doprinosa prelazio je 10.000 maraka.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend