Regionalne vijesti

Za koga bi Hrvatska glasovala da su Predsjednički izbori?

Kada bi predsjednički izbori bili danas, Predsjednica bi dobila 41 posto potpore, Zoran Milanović osvojio bi 21 posto, Ivan Vilibor Sinčić 15, a Božo Petrov 12 posto potpore birača.

 

Nova TV provela je istraživanje kako bi glasovala Hrvatska da su danas predsjednički izbori. Bi li sadašnja predsjednica dobila novi mandat ili bi doživjela poraz i – od koga?

Dnevnik Nove TV testirao je neke od političara među biračima – tu je predsjednica RH koja još nije javno iznijela svoju želju da ide po drugi izbor, no teško je vjerovati da bi odustala od toga. Zoran Milanović nakon odlaska iz SDP-a poručio je: „Ne zanima me više izvršna vlast i stranka“, i nikada nije niti demantirao, a niti potvrdio da želi u predsjedničku utrku. Ivan Vilibor Sinčić, kao i na
prošlim izborima, i sada je vjerojatni kandidat Živog Zida u predsjedničkoj utrci.

Božo Petrov nikada jasno nije rekao da ga to zanima, ali i ne zanima, no njegovi suradnici javno daju do znanja da je njegov osobni rejting među biračima takav da će on biti kandidat MOST-a. Upravo smo ta četiri kandidata i testirali. Do izbora će ih zasigurno biti više, a možda i neki odustanu.

Predsjednica u velikoj prednosti

Kada bi predsjednički izbori bili danas, Predsjednica bi dobila 41 posto potpore, Zoran Milanović osvojio bi 21 posto, Ivan Vilibor Sinčić 15, a Božo Petrov 12 posto potpore birača. Ostali kandidati dobivaju 5 a neodlučnih je 6 posto.

Foto: Nova TV

Tko su birači Kolinde Grabar-Kitarović?

Predsjednica ima iznadzastupljenu potporu među biračima s osnovnom školom (55%), zatim na selu (52%). Veću potporu ima kod birača na Sjeveru Hrvatske (56%) i, naravno, kod birača HDZ-a (84%).

Tko su birači Zorana Milanovića?

Zoran Milanović veću potporu mogao bi očekivati kod birača starijih od 60 godina (28%), zatim više i visoko obrazovanih (25%), potpora mu je iznadzastupljena u Zagrebu i okolici (29%) i kod birača koji su na zadnjim parlamentarnim izborima
glasali za SDP ( 61%).

Foto: Nova TV

Tko su birači Ivana Vilibora Sinčića?

Svaki treći, točnije 34 posto birača mlađih od 29 godina, glasao bi za Ivana Vilibora Sinčića kada bi bio predsjednički kandidat. Isto tako iznadzastupljenu potporu ima među biračima sa srednjim obrazovanjem (21%), a u Lici i Banovici dobio bi više glasova nego na nacionalnoj razini (22%). Naravno, osim među biračima svoje stranke, veliki broj glasova bi dobio među biračima koji nisu glasali na zadnjim izborima (35%).

Foto: Nova TV

Tko su birači Bože Petrova?

Božo Petrov je također izadzastupljen potporom među biračima mlađima od 29 godina (23%), tu su i birači višeg i visokog obrazovanja (19%), te birači iz Dalmacije koji bi u većem broju nego na nacionalnoj razini dali potporu Boži Petrovu (24%). I,
očekivano, birači njegove stranke MOST-a (60%).

Foto: Nova TV

Tko bi bio najbolji HDZ-ov kandidat za predsjednika?

Predsjednica je mandat dobila s potporom HDZ-a, no kako kaže premijer Plenković, još se nije očitovala želi li i kako potporu te stranke.
No, što kada bi HDZ dao potporu nekom drugome? Dnevnik Nove TV testirao je među biračima HDZ-a nju i Damira Krstičevića koji je već dvije godine najpopularniji ministar u Vladi, pa i među biračima HDZ-a.
U takvom srazu predsjednica bi dobila 62 posto potpore, a Damir Krstičević 15 posto potpore. Nitko među HDZ-ovim biračima dobiva 1 posto, a i 1 posto dali bi nekom drugom. Ne zna 15 posto, a odbija odgovoriti 6 posto ispitanika koji su birači HDZ-a.

Tko bi bio najbolji kandidat SDP-a za predsjednika?

Kod ispitanika smo testirali dojučerašnjeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te Tonina Piculu koji nikada nije skrivao takve predsjedničke ambicije. Osim toga, i Bernardićevi suradnici Piculu vide kao SDP-ova predsjedničkog kandidata.
Tonino Picula dobio bi 44 posto potpore, a Zoran Milanović 36 posto.

Tonino Picula može privući i više birača koji nisu SDP-ovi. Tako bi, u srazu sa Zoranom Milanovićem,  mogao računati i na potporu 56 posto HDZ-ovih birača, tu je i 55 posto birača MOST-a, 50 posto birača Živog zida, a na kraju tek dolazi i 32 posto
birača koji su na zadnjim izborima glasali za SDP-a.

Zoran Milanović pak može računati na veliku većinu birača SDP-a na zadnjim izborima – njih 61 posto. No, zato među biračima ostalih stranaka ne stoji tako dobro kao Picula pa bi za njega glas dalo 42 posto birača Živog Zida, 29 posto birača MOST-a te 20 posto birača HDZ-a kada bi morali birati između Milanovića i Picule.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend