Za izlazak iz EU-a 54 posto Britanaca

Pedeset i četiri posto Britanaca, tri posto više nego prije godinu dana, za izlazak je Velike Britanije iz Europske unije.

Velika Britanija trenutno ponovo pregovara o uvjetima njenog pristupanja EU-u, prije referenduma o pitanju koje se mora organizirati od lipnja. Premijer David Cameron prepušta ministrima svoje vlade da organiziraju kampanju.

Prema anketi, 43 posto britanskih birača želi napustiti Uniju, prema 36 posto koji su izrazili želju da ostanu i 21 posto neodlučnih. Ako se zanemare ovi neodlučni, 54 posto želi izlazak Velike Britanije prema 51 prije godinu dana.

-Ako premijer želi izbjeći katastrofu, netko mora početi uvjeravati javnost zašto moramo ostati dio Europske unije – objasnio je Johnny Heald, glavni direktor ORB Internationala.

Izlazak Velike Britanije bi potresao osnove Europske unije, jer je to zemlja koja je druga ekonomska sila i jedna od dvije glavne vojne sile.

Zagovornici ostanka u Europi ocjenjuju da izlazak iz Europske unije može naškoditi ekonomiji Velike Britanije i mogao bi izazvati kolaps u toj zemlji s mogućim novim glasanjem za neovisnost Škotske.

Pristalice izlazka ocjenjuju da bi Velikoj Britaniji bilo bolje izvan Europske unije, objavila je novinska agencija Le Figaro.

(Fena/HMS)