Vijesti iz BiH

Za dva mjeseca više od 1400 primjera zlouporabe javnih resursa za izbornu kampanju

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) predstavio je rezultate dvomjesečnog monitoringa predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH.

Promatrači TI BIH zabilježili su brojne slučajeve kršenja Izbornog zakona, a zbog svega je upućeno 69 prijava Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) koje se u najvećoj mjeri odnose na zabranjeno oglašavanje izvan razdoblja izborne kampanje, ali i druge slučajeve zlouporaba javnih resursa za izbornu promociju. SIP je po prijavama TI BIH već kaznio 6 političkih subjekata dok se još čeka ishod ostalih postupaka.

Zabilježeno je i 16 primjera plaćenog oglašavanja javnih poduzeća i institucija kojima se promoviraju kandidati na lokalnim izborima, a posebno se ističu slučajevi u Bijeljini, Visokom, Banjoj Luci i Banovićima gdje se kroz javne kampanje plaćene proračunskim novcem vršila izravna promocija aktualnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovno kandidirali na lokalnim izborima. Prije službenog početka izborne kampanje zabilježeno je i 78 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni. Na jednom od njih u Doboju, prema vlastitom priznanju, predsjednik GO SNSD-a dijelio je novac umirovljenicima, studentima i mladim bračnim parovima, a slučaj je prijavljen SIP-u zbog kršenja izbornog zakona.

Promatrači TI BIH ispratili su 572 javna događaja od kojih se 127 odnosilo na otvaranje infrastrukturnih objekata, a na čak 65% događaja nazočnima su se obraćali kandidati na lokalnim izborima što jasno pokazuje njihovu stvarnu svrhu. U Banjoj Luci je na otvaranju 950 metara puta zabilježen primjer gdje su stranački aktivisti nosili plakate s porukama kojima se zahvaljuju kandidatima SPS-a i aktualnom gradonačelniku, a član Predsjedništva BiH na javnoj govornici pričao je o fizičkim obračunima s pristalicama oporbe. U 102 slučaja nazočnost dužnosnika nije bila u njihovoj nadležnosti, a na 152 događaja iznošena su predizborna obećanja.

Pored toga, 74 promatrača TI BIH zabilježili su i još 1.431 primjer gdje su javni resursi korišteni za izbornu promociju stranaka i kandidata i dobivanje potpore birača. Evidentirano je 547 slučajeva intenziviranja javnih radova u predizbornom razdoblju, kao i 150 primjera raspodjele posebnih poticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborno razdoblje. Načelnik Ugljevika jednokratno je dijelio po 100 KM djeci razvojačenih branitelja, a gradonačelnik Zenice isplatio je 100.000 KM Udruženju umirovljenika uz tvrdnju da slučaj nema veze s izborima i da će udruženje dijeliti pomoć socijalno ugroženima umirovljenicima. U protekla dva mjeseca zabilježena su i 62 slučaja omogućavanja besplatnih pregleda, lijekova, putovanja i popusta na javne usluge. Gradonačelnik Bijeljine i načelnik općine Novo Sarajevo organizirali su besplatan izlet za određene kategorije stanovništva, a u Trebinju je grad iz Agrarnog fonda osnovao posebnu prodavaonicu za umirovljenike u kojoj mogu dobiti popust i do 50%.

Zbog sve većeg broja slučajeva izbornih nepravilnosti TI BIH je na press konferenciji predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor koja će od sada omogućiti i svim građanima da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zlouporabe javnih sredstava u izbornom procesu.

Spomenute aktivnosti TI BiH provodi u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ u suradnji s partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA). Financijsku potporu za projekt omogućila je Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID).

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend